“Ідеально для фермера”: американські вчені створили безпечні екодобрива

Американські вчені створили нові азотовмісні добрива, які ефективні для сільськогосподарських культур.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Команда дослідників на чолі з професором Йонасом Бальтрусайтісом приступила до створення нових азотовмісних добрив, ефективних для сільськогосподарських культур, але менш небезпечних для навколишнього середовища і екології.

За словами фахівця, аграрії й далі будуть продовжувати додавати більше добрив в ґрунт для вирощування сільськогосподарських культур. При збільшенні врожайності добрива завдають шкоди навколишньому середовищу. Їх виробництво саме по собі є надзвичайно енергомістким. 

Якщо поживні речовини, такі як азот і фосфор, в повному обсязі поглинаються рослинами, вони починають вилуговувати в ґрунтові води. Надлишок поживних речовин може привести до евтрофікації водних об’єктів, де цвітіння водоростей позбавляє екосистему кисню, вбиваючи флору і фауну, виробляючи токсини, які в наслідку можуть завдавати шкоди людям.

Команда фахівців розробила сухий метод механохімічного синтезу сімейства іонних кристалів сечовини, які можуть служити функціональними добривами зі значним уповільненням гідролізу сечовини в ґрунті та істотним зменшенням викидів аміаку. 

Методика поєднує розчинну в воді сечовину з різними поживними речовинами, що містять мінерали з низькою розчинністю. Спеціаліст пропонує, в тому числі використовувати промислові відходи для підвищення контролю вмісту азоту.

Джерело: пресслужба Lehigh University

Читайте також: Вчені знайшли унікальну тварину, яка їсть пластик

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: