Є кілька відомих футболістів-вегетаріанців. Але чи корисна така дієта насправді?

Розбираємо на прикладах відомих футболістів, а також коментарі від дієтолога.

Захисник “Арсеналу” Ектор Бельєрін — зараз найвідоміший зі стабільних веганів: тих, хто не їсть їжу тваринного походження. Він дотримується дієти з 2017 року.

Найголовніше — Бельєрін тепер швидше відновлюється після ігор, запалення проходять швидше. За словами футболіста, у нього завжди була невелика проблема з кісточками після напружених матчів: вони запалювалися і ставали жорсткішими. Тепер йому навіть не треба перев’язувати їх перед грою.

Позбавившись тваринної їжі в раціоні, Бельєрін вже через кілька днів відчув себе краще, а на початку третього тижня — просто чудово. Він почав прокидатися вранці сповненим енергії, тоді як раніше, розповів футболіст, він був тією самою людиною, яка 5 разів переставляла будильник, перш ніж встати з ліжка, говорив Ектор у березні 2018-го.

Щоправда, із сезону-2018/19 Бельєрін провів два найгірші роки за кількістю травм — спочатку стався розрив хрестів (майже 8 місяців без футболу), а потім травма підколінного сухожилля (40 днів пропуску). Та й прогрес іспанського захисника явно зупинився.

“Арсенал” в рамках турніру АПЛ наразі посідає 4-е місце з 54 очками.Наступний матч підопічних Артети запланований на 4-е квітня з “Крістал Пелас”. БК Олімпбет вважає фаворитом цього протистояння “Аталанту” і пропонує на її перемогу вигідний коефіцієнт 2.03. У той час як успіх “Крістал Пелас” йде за 3.98. Олімпбет — популярна контора, яка пропонує ставки більше ніж на 25 видів спорту, на топові події дається близько 60 видів ставок, а також букмекер пропонує приємні бонуси та акції користувачам. Детальний огляд Олімпбет можна прочитати тут.

З іншого боку, є приклад Джермейна Дефо — він один із найяскравіших гравців АПЛ в історії (8 місце у списку бомбардирів ліги). Йому зараз 37 років, а він, як і раніше, корисний, грає за шотландський “Рейнджерс”. Щоправда, таке довголіття у спорті заслуга не лише веганства, а й особливого ставлення Дефо до свого тіла. Після кількох слабких сезонів він серйозно зайнявся правильним відновленням, встановив удома блок для кріотерапії.

Під час сезону від м’яса періодично відмовляються два лідери збірної Аргентини – Мессі та Агуеро. Обидва співпрацювали з італійським лікарем Джуліано Позером. Він порекомендував футболістам скоротити споживання м’яса і склав для них жорстку дієту: максимально уникати цукру, борошняних виробів та більше споживати органічні овочі. Але строгими веганами Мессі та Агуеро назвати не можна, їхнє харчування досить збалансоване.

Дієтолог коментуючи вище сказане, розпочав з того, що є вегетаріанство, а є веганство. Це два різні поняття. Веганство має на увазі повну відмову від їжі тваринного походження, вегетаріанство – м’якше. 

Є, наприклад, ово-вегетаріанство, в якому можна їсти яйця, але решта продуктів тваринного походження не можна. Є лакто-вегетаріанство, у ньому можна вживати молочні продукти. Лакто-ово вегетаріанці їдять яйця та молочні продукти.

Так от, якщо говорити про лакто-ове вегетаріанство, то це більш-менш збалансоване харчування. У випадку з веганством (повною відмовою від їжі тваринного походження) буде низка проблем. Це, в першу чергу, нестача амінокислот, які потрібні для синтезу білків. Є продукти на кшталт сої, що містить весь набір амінокислот, але у недостатній кількості.

Також буде брак деяких мікронутрієнтів, наприклад, заліза. А залізо – це гемоглобін, який переносить кисень. Отже, знижується витривалість. Якщо довго дотримуватися такого харчування, може розвинутись залізодефіцитна анемія.

Далі вітамін В12, який важливий, у тому числі, для роботи кровоносної системи. Нестача цинку впливатиме на статеву сферу, кальцію – на кісткову систему. Тим більше, що молочні продукти — головне джерело кальцію. Із рослинної їжі його складно отримати. 

Тому спортсменам складно побудувати свій раціон так, щоб стати веганом, і показувати при цьому результати, які від них вимагаються.

За словами дієтолога, якщо спортсмен дотримується суворого вегетаріанства, то повинен обов’язково приймати вітамінні добавки. Потрібно додавати цинк, залізо, амінокислоти, кальцій. Звичайно, це призначається лікарем або спортивним лікарем, щоб не займатися самолікуванням. Потрібно визначити початковий рівень цих речовин, а потім виходячи з цього підібрати потрібне дозування.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: