“Їм болить”: американські біологи показали, як реагує рослина на подразнення (ВІДЕО)

Так, науковцям вдалося показати: у стресових ситуаціях (наприклад, у разі пошкодженні листя гусеницями) рослини починають виробляти глутамінову кислоту, а внаслідок цього різко підвищується рівень кальцію, який запускає захисні механізми рослини.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Цікаво, що глутамат передає нервові сигнали і в організмах тварин.

Вчені також змогли візуалізувати клітинні процеси за допомогою зеленого флуоресцентного білка, отриманого від медузи Aequorea victoria. У лабораторії було вирощено рослину зі спеціальною мутацією: у разі пошкодження вони починали флуоресцирувати  (випускати зеленувате світіння), під променями ультрафіолету.

З’ясувалося, що сигнал про пошкодження листків поширюється іншими частинами рослини досить швидко, а виділення глутамату починається за лічені секунди. Це нагадує процеси, що відбуваються і в організмі людини: у момент небезпеки серце б’ється швидше через надходження додаткового кальцію, який викликає посилене скорочення м’язів. У рослин немає аналогічних органів – але схожа реакція змушує задуматися, яку роль відіграють сигнали мозку для захисних механізмів.

Джерело: ТСН

Читайте також: Європейські фермери вивели трактори для боротьби з коронавірусом

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: