“Ягідний бізнес”: фермер пояснив особливості догляду за ягодами за допомогою гаджетів

Фермер з Житомирщини Ярослав Мовчун розповів, як почав власний бізнес на ягодах та як саме він використовує новітні технології у цій справі.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Коментар: Перш, ніж започаткувати плантацію, зробили власне дослідження ринку і виявили, що малини та смородини достатньо. Агрус виявився надто складним. А ось лохина – достатньо нова для українського ринку, дуже сподобалась. Стартували з однієї невеликої ділянки розміром у 0,6 га. Зараз маємо 4 га поля, частина з яких знаходиться під самими насадженнями, решта – під малиною, паром та садами“, – каже Ярослав.

Деталі: Ярослав має власну ферму під назвою “Озерянина”, яка обійшлась фермеру приблизно на 200 тисяч гривень. 

Господарством займаються разом і з сім’єю, а також завдяки новітнім гаджетам. Разом з батьком Ярослав створив автоматизовану систему поливу, якою керують через планшет. Це допомагає економити воду та покращувати догляд за рослинами. Також, фермери розробили спеціальний комбайн для збору ягід. Це також спростило роботу на ділянках.

Багато зусиль витратили і на боротьбу із птахами. Перепробували всі як традиційні та нетрадиційні способи відлякування і в результаті вивели формулу “3 в 1” – акустичний відлякувач типу “Коршун”, макет у вигляді повітряного змія та навіть плівку із старих відеокасет.

Коментар: Ми кожні три метри забивали кілки і обмотували кущі на зразок павутиння. За три тижні існування цієї конструкції птахи не пошкодили жодної ягоди. Вони сиділи навколо ділянки на деревах, проте на поле не прилітали“, – ділиться власник плантації.

Джерело: сайт Газета

Читайте також: “Успішний бізнес”: на Львівщині розпочала функціонувати унікальна жаб’яча ферма

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: