Як японці добувають деревину і при цьому не рубають лісу (фото)

Дайсугі – давня японська техніка, при якій нові дерева вирощують за допомогою старих кедрів. Це схоже на бонсай, але для великих дерев. Завдяки дайсугі японці не вирубують ліси і економлять ділянки землі – деревину вони можуть отримувати від одних і тих же дерев протягом кількох століть.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

З японського “дай” перекладається як “стіл”, “суги” – “кедр”. Метод пов’язують з архітектурним стилем Сукія-дзукурі, для будинків в цьому стилі використовують натуральні матеріали. “Сукія” по-японськи – це “вишуканий”.

Image Title
Image Title
Image Title

Техніка з’явилася в XIV столітті в регіоні Кітаяма. У той час житла для самураїв будували з кітаямскіх кедрів. Щоб задовольнити високий попит на деревину, лісники знайшли спосіб отримати за один раз більше дерев. Так і з’явився метод дайсугі.

На фото здається, ніби нові дерева ростуть всередині старого. Насправді це не так. Японці обрізають крону таким чином, що гілки дерева починають рости у вигляді довгих і рівних палиць.

Image Title
Image Title

Завдяки дайсузі материнські дерева можуть пускати до 100 прямих пагонів за раз. Через 20 років, коли вони повністю виростуть, їх зріжуть – така деревина унікальна за своїми якостями, вона особливо гнучка і міцна.

Коли попит на деревину впав, дайсугі стали вирощувати заради естетики – зараз їх можна побачити в місті Кіото, розташованому у гір Кітаяма.

Джерело: сайт Маяк

Читайте також: Майже половина безробітних українців знаходять роботу у сфері сільського господарства

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: