Як правильно підв’язувати огірки на відкритому ґрунті

Стебла огірків виростають до півтора-двох метрів і без відповідної опори стеляться по землі. Якщо ж закріпити їх на спеціальних конструкціях, грядки виглядатимуть акуратно та доглянуто. Про це пише prostoway.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Як правильно підв’язувати огірки

Щоб процедура пішла рослинам тільки на користь, дотримуйтесь кількох простих правил:

  • Встановлюйте опори для підв’язки ще до того, як посієте насіння в ґрунт або посадіть розсаду. Так ви точно не пошкодите коріння при встановленні конструкції.
  • Намагайтеся зробити конструкцію максимально міцною. Не допускайте, щоб опори хиталися чи легко нахилялися. Інакше вони заваляться під вагою стебел та плодів.
  • Вперше підв’язуйте огірки, коли їхня висота буде приблизно 30 см. Так менше шансів поламати або травмувати рослини.
  • По можливості використовуйте смужки тканини шириною 3-4 см або шпагат, а не дуже тонкі мотузки або волосінь. Завдяки цьому ви не пораните стебла.
  • Не затягуйте підв’язку надто сильно, щоб не пошкодити посадки та залишити простір для зростання.
  • Кріпіть тканинну стрічку або шпагат прямо до стебла рослини або до невеликих кілочків, вбитих поряд з кожним кущиком.

Як підв’язати огірки горизонтальним способом

Використовувати метод можна і у теплиці, і у відкритому ґрунті.

З двох боків від грядки вкопайте металеві труби чи дерев’яні стовпчики. Надземна частина конструкції має бути приблизно 2 м заввишки. Після цього натягніть “поперечини” зі шпагату або мотузки. Першу зробіть на відстані приблизно 25-30 см від землі, а далі продовжуйте з тим самим інтервалом до самого верху.

Коли огірки вже дотягуватимуться до першої мотузки, окремо зафіксуйте кожен кущ за допомогою тканинної стрічки. У міру зростання стебел продовжуйте фіксувати їх. Якщо ж пагони переростуть висоту конструкції, просто прищепіть їх зверху.

Читайте також: Як збирати кілька врожаїв огірків протягом одного сезону

Як підв’язати огірки вертикальним способом

По обидва боки від грядки встановіть металеві або дерев’яні опори заввишки 2 метри. Зверху зробіть дерев’яну перекладину або натягніть шпагат. Конструкція має нагадувати розтягнуту по горизонталі букву П. До поперечини прив’яжіть мотузки або смужки тканини шириною приблизно 3 см і довжиною до самої землі по одній на кожен кущ. Кінці акуратно прив’яжіть до кожної рослини на невеликій відстані від землі, але не затягуйте вузол. Альтернативний варіант – у кожної рослини вкопайте у землю невеликі кілочки. Прив’яжіть мотузку до них і оплетіть рослину навколо.

Вертикальний спосіб підв’язування огірків відмінно підійде для відкритого ґрунту та теплиці. У закритому просторі навіть простіше, оскільки конструкції теплиці можна використовувати для кріплення шпагату зверху.

Знизу огірки також можна просто обв’язати або прикріпити до вкопаного поруч кілочка, а вже на нього закріпити нитку, що йде від стелі.

Як підв’язати огірки на сітку

Встановіть дві опори по одній з кожного кінця грядки. Між ними натягніть сітку та міцно зафіксуйте. Якщо грядка довга і конструкція провисає, можна встановити ще кілька додаткових опор.

Сітку краще взяти спеціальну, яка продається в магазинах та відділах із товарами для саду. Спеціально кріпити до неї рослини не обов’язково, достатньо направити їх просто руками.

Підв’язувати огірки на сітку можна і у відкритому ґрунті, і у теплиці. А ще такий матеріал можна використовувати кілька сезонів поспіль, прибираючи на зиму.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: