Якими будуть ціни на овочі у травні?

Ситуація на плодоовочевому ринку України цієї весни дійсно нестандартна, адже на пропозицію товарів впливає не лише сезонний фактор, а й війна, яка спричинила зупинку частини підприємств та розрив логістичних ланцюжків. 

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Уже помітно подорожчала частина овочів борщового набору – морква і буряк. А от капуста і картопля подешевшали.

У травні до дефіцитних овочів, крім буряка, може додатися цибуля, повідомляє SEEDS.

Коментар: “Винятковим фактом на плодоовочевому ринку України в умовах війни вже другий тиждень поспіль є здешевлення картоплі. У поточному сезоні був зібраний достатньо великий врожай “другого хліба” українськими виробниками. Місцевої картоплі в українських сховищах достатньо, щоб без ускладнень завершити поточний сезон.

Після налагодження постачання картоплі із сховищ Сумської, Чернігівської та Миколаївської областей, а також з паралельним надходженням на внутрішній ринок нових обсягів якісної картоплі із Польщі, пропозиція у даному сегменті ринку поступово почала перевищувати попит, що й призвело до встановлення негативних цінових тенденцій”, – зазначають аналітики проєкту “АПК-Інформ: овочі та фрукти”.

Що ж до прогнозів на майбутнє, то в травні, найбільш імовірно не зростатимуть ціни на капусту і картоплю. Можливі проблеми з постачанням коренеплодів та цибулі. Також через окупацію частини південних регіонів країни зменшиться пропозиція ягід, зокрема, суниці садової.

Джерело

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: