На Черкащині фермери варять французькі та італійські сири

На Черкащині, у селі Глушки на півсотні мешканців вирощують двісті кіз. Декілька років тому село було на межі зникнення, проте сьогодні тут активно розвивається тваринництво та сироваріння, пише “Агро-Центр”.

Кооператив з розведення кіз у селі започаткувала родина Чаленків. Спеціально для цього сім’я навіть переїхала з міста до села. Сьогодні на фермі працюють всі члени родини. Кажуть, що біля кіз роботи не надто багато — випасають худобу доньки, у вільний вді навчання час, а за заготівлею кормів допомагають односельчани. Для мешканців села цей кооператив єдине місце заробітку. Робочі місця тут з’явилися вперше за останні п’ять років.

Експерти назвали наслідки, які матиме воєнний стан для фермерів

Літом 80 кіз дають близько 250 літрів молока, з яких виходить більш як 15 кілограмів сиру. Сир фермери готують за власними рецептами, зокрема використовують і різні народні методи. Сьогодні готують 10 видів сиру, серед них не лише українські, а й італійські та французькі сири.

“Чим свіжіше молоко — тим смачніший виходить сир”,

— розповідає господиня.

У 2018 фундук став найпопулярнішою культурою серед українських садівників

Продукція, яку готують на сімейній фермі повністю сертифікована, реалізують її, зазвичай, на ярмарках. Податки від продажу продукції віддають у бюджет села. Фермери планують розширити поголів’я худоби та збудувати справжню сироварню.

Стало відомо, які країни найбільше імпортують українську рибу (інфографіка)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: