На Дніпропетровщині працює равликова ферма

На Дніпропетровщині повноцінно функціонує равликова ферма з тисячами молюсків. 

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Коментар: Равликова ферма досить складно влаштована і вимагає великих інвестицій – з невеликими грошима цей бізнес не почати“, – повідомляє власниця.

Деталі: У 2016 році Марія Недвига створила компанію Здравлик і почала вирощувати середземноморського равлика. В Україні тоді вже працювали кілька виробників виноградних або просто звичайних садових равликів.

З цих молюсків виробляють складні і дорогі речовини: слиз равлика (заморожений або в вигляді сухого порошку), равликові пептиди – унікальні компоненти для світової фармацевтичної, харчової та косметологічної промисловості. Від продажу сировини – живих равликів, компанія майже відмовилася, перероблена високотехнологічна продукція має більшу додану вартість, при цьому в Україні культури споживання продуктів улітководства (геліцекультури) немає. 

Усередині країни ікру постачають в преміальні торгові мережі, продають через спеціалізовані сайти і ресторанних дистриб’юторів. Коштує вона від 800 грн за 30 грамів.

Потужність ферми дозволяє виробляти до 100 кг вуличної ікри в місяць, говорить Недвига. Середня вартість її на міжнародному ринку сягає 100-150 євро за 100 грамів. Однак потрапити на цей ринок непросто в равликовому бізнесі жорстка конкуренція.

В Україні працюють близько 200 ферм, але сертифіковані лише 17 компаній. Загалом вони виробляють близько 800 т живих равликів. На експорт в минулому році, за даними Держстату, поставили близько 300 т.

Джерело: сайт Дніпроград

Читайте також: Канадський фермер поділився досвідом переходу на органіку

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: