На Херсонщині почали вирощувати перлини

Вперше китайську технологію вирощування перлин на Україні впровадили фахівці Херсонського державного аграрного університету. Юрій Кирилов — ректор університету відзначає, що бути першопрохідцями справа не з легких, але цікава, пише Агро-Центр”.

Перед тим як імплантувати піщинки у мушлі, експерти шість місяців проводили спеціальні лабораторні дослідження. Для першої партії було відібрано близько 100 штук “перлинниць” двох видів.
 
 
 
Науковці розповідають, що у природі перлина трапляється в одній із ста устриць, а перший врожай можна збирати лише через три роки. А от у штучних водоймах врожай можна буде збирати вже навесні 2019 року.
 
“Ми замінили маточне поголів’я з перлинних устриць на найбільш пристосованих до наших умов беззубок та перловиць. Технологія вирощування перлів дуже тонка, адже необхідно, щоб піщинка точно потрапила в потрібне місце. Цією копіткою роботою, що вимагає ювелірної точності, займаються винятково жінки.”
— розповідає Віталій Оліфіренко, керівник проекту доцент кафедри екології та завідувач лабораторії біоресурсів.
 
 
Ініціатори проекту розповідають, що китайська технологія виробництва за якою вони працюють, має високу рентабельність, тому після вдосконалення — може бути запатентована в Україні. Спочатку її відпрацьовуватимуть на місцевих видах молюсків.

Підписуйтеся та слідкуйте за випусками програми “Ля Село”:

 

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: