На полях Великої Британії встановлять ґрунтові світлофори

За допомогою ґрунтових світлофорів фермери отримуватимуть сповіщення, наскільки вдалі їхні агропрактики, пише “Агро-Центр”.

Боротьба за здоров’я ґрунтів набирає обертів. Залишитися без такого цінного ресурсу, як родючі землі — занадто плачевна перспектива . Екологи не перший рік звертають увагу державної влади та аграріїв на проблему деградації ґрунтів. І ось як до цього підходять в Великобританії.

Система, схожа на світлофор, знаходиться в розробці, вона покликана допомогти поліпшити британські землі.

З впровадженням червоної, жовтої й зеленої шкали для моніторингу показників стану ґрунту система буде запущена на шести фермах по всій країні в довгостроковій перспективі.

Американець облаштував в українському селі органічну ферму (фото)

Сімейна ферма на Закарпатті частує туристів м’ясними делікатесами (ФОТО)

Червоний колір послужить сигналом сільгоспвиробникам, що їм пора переглянути свою роботу та звернутися до експертів за допомогою. Жовта позначка дозволить виявити проблемні місця, а зелений колір оцінить роботу фермерів на тверду п’ятірку.

Як параметри вчені задіють аналіз поживних речовин, в тому числі органічних, pH ґрунту, підрахунок кількості дощових черв’яків і візуальну оцінку.

Робота проводиться під егідою британської Ради з розвитку сільського господарства і садівництва (AHDB) в рамках програми GREATSOILS, де на проекти в області ґрунтових досліджень було виділено майже 6 млн фунтів стерлінгів.

Унікальний бізнес: на Миколаївщині виготовляють дієтичне борошно з черемхи

“Для формування всього двох-трьох сантиметрів ґрунту потрібно близько 100 років, а в Британії налічується понад 700 різних типів ґрунтів, які є домом для 27 видів дощових черв’яків”

— говорить експерт з управління ресурсами Аманда Беннетт.

“Наука про здоров’я ґрунту стає складним завданням, коли в країні так багато різних типів ґрунтів та умов їх використання. Так само, як і наша транспортна мережа, фермерам може бути корисна система з кольоровим кодуванням, щоб вони могли впевнено продовжувати землеробство або зупинитися, щоб спробувати інший метод. Органічні речовини в ґрунті містять більше половини вуглецю, тому проведення такої перевірки, дозволить вжити заходів для блокування викидів вуглецю і захисту довкілля під час виробництва продуктів харчування

— зазначила експерт.

Еко-ферма: в Україні на тисячах гектарів вирощують органічну продукцію (фото, відео)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: