На Рівненщині збільшилася кількість найнебезпечніших шкідників для кукурудзи

Про це на свому сайті повідомило ГУ Держспоживслужби Рівненської області.

Стебловий (кукурудзяний) метелик – це один з найнебезпечніших шкідників у посівах кукурудзи. Рівень заселеності посівів і пошкодженості кукурудзи стебловим метеликом в області в останні роки значно підвищився, на окремих полях навіть відмічена 100% заселеність. 

Біологічний метод – найбільш доступний, ефективний, екологічно та економічно доцільний. Він ґрунтується на використанні проти шкідників сільськогосподарських культур їх природних ворогів, зокрема яйцеїда-трихограми. 

Це дрібні комахи завдовжки 0,4-0,9 мм. Самки трихограми знаходять яйця господаря – шкідника, проколюють їх і відкладають туди свої яйця, з яких відроджуються личинки трихограми, що харчуються яйцями господаря. Дорослі особини трихограми в природі харчуються нектаром квітів і росою. Потрібно зазначити, що трихограма знищує шкідників у «недосяжних» для хімічних засобів місцях.

Трихограму розселяють в стадії імаго й у вигляді паразитованих яєць лабораторного живителя за 12–24 год до виплодження дорослих комах.

На стадії яйця живителя можна розселяти в будь-яку годину доби. Розселення трихограми здійснюють переважно авіаметодом за допомогою дельтапланів. 

Перевагою є те, що випуск даного ентомофага не загрожує здоров’ю людей, не спричиняє забруднення довкілля і продукції, а впровадження біологічного методу захисту, являє собою найбільш радикальний шлях до оздоровлення екологічної ситуації.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: