На Тернопільщині фермер вирощує понад 40 видів хурми

Іван Мерлавський — фермер з Чорткова, який вирощує понад 40 сортів хурми. За його словами, дана рослина щедро плодоносить і у нашій місцевості, головне – правильний догляд, пише “Агро-Центр”, з посиланням на “TeNews”.

“Хурма з латини означає “їжа богів”. Перші саджанці сорту Тамкам та “Іччі кі кей джіро” привіз з Америки. Вони морозостійкі, можуть витримувати температуру до 26 градусів. У мене на ділянці прижився одразу, жодних клопотів з ним не мав. У перший же рік навіть зібрав невеличкий урожай. Вага одного плоду була 200-250 грамів. Хурма буває чоловічої та жіночої статі. Плодоносять ті, що жіночої. Хоча є і багато гібридних сортів.”

— розповідає фермер.

Кращі агросадиби Волині, де можна відпочити взимку (фото та деталі)


В Україні хурму назвати популярною рослиною віжко, найбільше її вирощують на Кавказі та в Японії. Проте, знайти саджанці не проблема, їх привозять з Італії, Греції, Туреччини та продають на місцевих ринках. Чоловік розповідає, що хурма має понад 725 видів.

Івана Васильовича, каже, що аби хурма вродила їй потрібно обирати сонячне місце. Так деревце буде швидко розвиватися і рости.

ТОП-5 особливостей фінського фермерства

“Молоді деревця, висадив у горщики, зараз вони зимують у підвалі. Переживав, щоб не обмерзли у відкритому ґрунті, так підростуть, добре укоріняться, а навесні, як потепліє, висаджу надворі”

Головним секретом, фермера є дренаж. Для нього він використовує шкаралупу волоських горіхів. Чорнозем для заморського дерева не пасує, найкраще торф або спеціальний ґрунт для цитрусових.

“Після посадки потрібно постійно поливати хурму. Вона відмінно переносить надлишок вологи, без її наявності молоді дерева можуть загинути. Тому на самому початку не жалійте води. З підживленням хурми потрібно бути дуже обережним, щоб не “перегодувати”. Інакше деревця різко можуть піти в ріст і не визріє деревина. “

Івана Васильович каже, що загалом з хурмою дуже мало клопоту і вона не потребує особливого догляду. Головне висадити її в правильному місті і вона щороку буде тішити смачними плодами.

Майбутнє фермерства за веганами: інтерв’ю засновника мережі вегетаріанських кафе

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: