На Житомирщині працює унікальна ферма, де вирощують еко-курей та черв’яків (відео)

На Житомирщині працює унікальна, еко-ферма “Дача”. На господарстві вирощують, курей, огірки, малину та лохину. Вся вирощена на фермі продукція має сертифікат органічної, пише “Агро-Центр”.

Олександр Щербина — власник та господар ферми. Зайнятися фермерством чоловікa надихнули спогади про дитинство, яке він провів у селі, де допомагав бабусі та дідусю порати по господарству.

Сьогодні на фермі вирощують близько 700 еко-курей, які несуть органічні яйця. Тут ростуть огірки, лохина і малина, окрім цього спеціальні каліфорнійські черв’яки переробляють відходи на гумус. Органічних курей від звичайних відрізняють умови утримання та харчування. Так на фермі “Дача” кури ростуть в умовах вільного вигули, а годують їх виключно органічними кормами: зерном, крейдою та морською мушлею.

“Наші курочки органічні. Ми вирощуємо їх для того щоб отримати органічне яйце. Якщо ми купуємо зерно для годівлі, ми маємо купувати його у органічних виробників, або самі органічно вирощувати. Але до цього поки що діло не дійшло”

— поділився фермер.

За стандартами органічного виробництва, курей не можна тримати в закритих клітках. На 6 курей повинно бути виділено один кв. метр. Фермер розповів, що одного півня вистачає на 10-20 курей.

Унікальними на фермі “Дача” є каліфорнійські черви, які переробляють відходи на гумус та дають спеціальний сік:

“Ми привозимо з кухні рештки від моркви, буряка, картоплі. Їх черв’яки переробляють на біологічно чистий гумус, яким ми підживлюємо наші рослини”

Фермер розповів, що отримати сертифікат органічного виробництва не важко. Потрібно звернутися до компетентного органу та відповідати усім вимогам. На сертифікаті обов’язково вказують термін дії та повний перелік продукції на яку він розповсюджується.

Більше про ферму “Дача” та органічне виробництво Ви дізнаєтесь у новому випуску програми “Ля Село”:

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: