Німецькі вчені вивели новий сорт томату в якому більше антиоксидантів

Дослідники Інституту біохімії рослин Лейбніца (IPB) у Галле, Німеччина, нещодавно створили фіолетові помідори методами генної інженерії. 

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Для цього вони вставили в рослину гени, відповідальні за біосинтез бетаніну, і активували їх у дозрілих плодах. 

Бетанін зазвичай не виробляється томатами, а видобувається з червоного буряка і використовується як природний харчовий барвник. Цей тип методів генної інженерії допомагає виробляти речовини у спеціально розроблених системах виробництва рослин. Це, безумовно, відіграватиме важливу роль у майбутньому, особливо для виробництва ліків. Виробництво вакцин та антитіл з рослин вже є дуже активною сферою досліджень.

Таким чином, основною метою цього дослідження було не створення нового сорту томатів для споживання, а скоріше вдосконалення методів генної інженерії, які набагато легше аналізувати шляхом виробництва чітко помітного пігменту. Рослини – це дуже ефективні, але й дуже складні виробничі системи. Вони мають велику кількість регуляторних механізмів, які іноді можуть уповільнювати весь процес біосинтезу речовини, що виробляється. 

Коментар:Ці складні механізми зворотного зв’язку ще недостатньо вивчені. У цьому плані ще потрібно багато досліджень“, – пояснив провідний спеціаліст дослідження Сильвестр Марійоннет.

Дослідники з Галле вставили три гени, необхідні для біосинтезу бетаніну, у рослини томатів, а також ввели кілька генетичних перемикачів, щоб активувати вставлені гени лише у плодах і точно в той же час під час дозрівання.

Читайте також: Український селекціонер вивів унікальний сорт ківі

Тим не менш, спочатку виробництво бетаніну в плодах було мізерним. Треба було вставити четвертий ген, який забезпечував би наявність важливої ​​речовини -попередника, щоб підтримувати вищий рівень біосинтезу пігментів. Так народилися темно -фіолетові томати, що містять навіть більше бетаніну, ніж червоний буряк.

Дослідження дало нову важливу інформацію про методи генної інженерії. 

Вчені стверджують, що ці томати також абсолютно безпечні та цінні для харчування.

Бетанін, як і багато пігментів, має сильну антиоксидантну дію. Фіолетові плоди також можуть бути джерелом бетаніну, харчового барвника. Перші спроби використання бетаніну з томатів для забарвлення йогуртів і лимонадів дали цікаві результати.

Джерело

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: