“Окупилася за рік”: 25-річний чоловік створив унікальну равликову ферму (фото)
25-річний Антон раніше займався комп’ютерними іграми та програмуванням. Нині він співвласник однієї з найбільших ферм із вирощування равликів в Україні. Чи можна розпочати цей бізнес з нуля та як уникнути поширених помилок?
Детальніше про це розповідає Агроцентр.
Деталі: Антон прийшов зі сфери IT, раніше працював програмістом, до того був професійним гравцем у комп’ютерні ігри. Їздив на змагання по всьому світі, а потім працював віддалено на індонезійському Балі та у Таїланді на острові Пхукет.
В якийсь момент він зрозумів, що хоче займатися чимось більш реалістичним.
Два роки тому хлопець зайшов на сайт оголошень — хотів придбати рюкзак і побачив, що людина продає 5 кг равликів. Це зацікавило, і він поїхав на навчання на равликову ферму.
Він продав авто та мотоцикл, щоб отримати стартовий капітал, і зайшов у цю справу.
Коментар: “Ми працюємо тут вже два роки. Спочатку ферма була у п’ять разів меншою. На старті вклали приблизно 70 000 євро, враховуючи обслуговування. Два роки тому равликовий бізнес починали близько 230 осіб, а лишилася рівно половина. Чому комусь не вдається? Головне — це модель організації та фінансування”, – говорить підприємець.
Собівартість вирощування 1 кг равликів — 1 євро. Ціна ринку сильно відрізняється: від 2,5–3 євро, якщо продаєш перекупникам, до 8 євро, якщо реалізуєш напряму. Фермери також допомагають іншим виробникам — їхнім партнерам продавати їхню продукцію за кордон.
Коментар: “Багато людей на нас сподіваються, ми для них як рятівний круг”, – коментує Антон.
Антон радить шукати інвесторів на ранніх стадіях равликового бізнесу.
Коментар: “Я вже зараз розумію, що мені потрібно було б 150 000 євро, зокрема аби одразу збудувати склад в Іспанії. Тим паче, що у цьому бізнесі інвестиції повертаються за рік”, – додає чоловік.
Сезон стартує 1 березня і продовжується до збирання равликів у середині жовтня. З березня по початок червня працюють теплиці — вивантажується маточне стадо (те, що зібрали в жовтні) та збирається ікру.
У квітні починають готувати поле до пересадки равликів: висівають траву, роблять огорожу і налагоджують зрошення, пересаджуючи туди малька. Це треба зробити до 5 червня, інакше равлик не встигне дорости і його буде не вигідно вирощувати. З кінця серпня ми починаємо збирати равликів — включно до жовтня.
Коментар: “Для відгодівлі равликів висіваємо спеціальну траву — один із різновидів ріпака. Вона захищає равликів від сонця і містить багато білку. Особливих хвороб у них немає, але з’являється мушка. Ми її посипаємо попелом, бо не маємо права використовувати хімікати — у нас органічне виробництво”, – розповідає підприємець.
Всього на фермі постійно працює сім осіб. Також наймають додаткових працівників у періоди пікового навантаження, коли потрібно викладати равликів і збирати продукцію.
Підприємець також розповів про те, скільки молоді приїжджає навчатися такому підприємництву.
Коментар: “Молодь не дуже рветься в аграрний бізнес, особливо міська. Якщо ми бачимо, що людина дійсно цікавиться равликовим бізнесом, то обов’язково допоможемо. Регулярно проводимо дегустації разом із навчанням. У нас без перебільшення найкращий продукт в Україні. Щотижня приїжджають 3–4 особи на навчання”, – додає Антон.
Він також радить початківцям знайти інвестора і партнера, щоб не запускатися одному.
Джерело: сайт Landlord
Читайте також: “Сімейний бізнес”: на Хмельниччині родина відкрила власну молочну ферму
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: