“Органічний біогумус для врожаю”: на Чигиринщині подружжя розводить каліфорнійських черв’яків

Подружжя Лугових із села Головківка на Чигиринщині розводять каліфорнійських черв’яків, які здатні переробити відходи на органічне добриво.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Завдяки черв’якам за пів року на поверхні ґрунту утворюється біогумус.

32-річний Андрій Луговий для черв’яків забирає листя у сусідів. Зауважив, що не розуміє людей, які його спалюють. 

Коментар:Наша сім’я забрала листя із території школи, лікарні та у найближчих сусідів. Люди роблять помилку, коли випалюють землю, палять стерню або солому на городі, знищують сприятливі для ґрунту бактерії. Так вони ще й отруюють нам атмосферу і ми цим дихаємо“, – повідомив фермер.

У зібране для переробки листя чоловік запускає каліфорнійських черв’яків. Завдяки каліфорнійським черв’якам, які переробляють зібране листя, на поверхні землі утворюється біогумус. 

Коментар: Вони просто так називаються, але це звичайний на вигляд черв’як. Від дощових він відрізняється лише тим, що довше живе – не 4, а 16 років. Збігло пів року із того часу, як ми привезли листя, і червяки вже встигли його переробити. Тепер це – біогумус повністю готовий для застосування. Тепер його треба покласти під кущ, чи дерево. Смородина, яку ми удобрювали гумусом, виросла крупніша за розміром, ніж звичайна“, – розповідає Луговий.

За словами дружини Світлани, редиска, буряк, морква, картопля та цибуля також добре ростуть на збагаченому гумусом ґрунті. 

Коментар:Завдяки удобренню збільшилася урожайність рослин. Смакові якості теж змінилися – ягоди стали солодші і фрукти стали раніше дозрівати. Також вони менше псуються – це теж плюс великий“, – повідомила фермерка.

Джерело: сайт GreenPost

Читайте також: Люди знайшли рідкісного птаха, вид якого 170 років вважали вимерлим (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: