Прибуткова справа: українські фермери можуть заробляти на кропиві
Кропива — унікальна рослина, яка має чимало корисних та цілющих властивостей. У народній медицині з її допомогою лікують неймовірну кількість хвороб. Цікаво, що в Європі частіше використовують її кореневища, а в Україні – листя. Окрім ліків, з кропиви готують салати і соуси. Суп з молодої кропиви незамінний в цілях профілактики авітамінозу. Виготовляють з кропиви навіть пиво і вино, пише “Агро-Центр”, з посиланням на “Аграрії разом”.
Останнім часом в країнах Європи кропива набирає популярність в якості спеціального чаю для схуднення і підтримки ваги. Для відновлення волосся використовують кропив’яну олію. Насправді таку олію роблять не з насіння рослини – воно багате жирними, а не ефірними оліями. Тому олія з кропиви – це витяжка з її листків.
В зоні АТО жінка після обстрілів відновила ферму (фото, відео)
Культивована сертифікована органічна кропива наразі надходить на ринок з ферм в Німеччині, Великобританії, Єгипту, Канади, Мексики та США. Ціна на листя кропиви не органічного виробництва, а тобто для не медичного застосування складає приблизно 4 долари США за 450 г, а ось органічна кропива значно дорожче – від 10 до 28 доларів.
В Україні кропиву у промислових масштабах вирощують поки що в незначних об’ємах. Частіше рослину збирають у дикій природі. Мало хто знає про господарську цінність кропиви. Коноплеву кропиву вже давно і цілком успішно культивують у США, Німеччині, Швеції, та навіть в сусідній Білорусі. Там її вирощують, як повноцінну та високоврожайну кормову культуру. Її врожайність в 1,5-2,0 рази вища за традиційні кормові культури.
На Івано-Франківщині родина фермерів розводить екзотичних птахів
До того ж, коноплева кропива – багаторічна рослина. З кожного засіяного раз в 8-10 років гектару отримують по 800-1000 ц/га зеленої маси, а при зрошенні – ще більше. Таку кропиву можна вирощувати у всіх кліматичних зонах України.
В оточенні висоток Києва процвітає міні-ферма (відео)
Ще однією важливою особливістю кропиви є можливість бути індикатором або частково сповільнювати ґрунти від забруднення тяжкими металами.
Не варто забувати, що кропива – рослинний матеріал для виготовлення тканин. В залежності від виду кропиви можна отримати або грубе і міцне полотно, або найтоншу тканину, на кшталт шовку. Сьогодні виробники одягу знову проявляють інтерес до цього древнього матеріалу. Вважається, що одяг з кропиви не тільки рятує від спеки, а й лікує тіло, полегшуючи напади ревматизму і знімає алергічні реакції. До того ж у волокнах кропиви є унікальна речовина антипірен. Така тканина з кропиви у суміші з вовною стає стійкою до вогню, а це неможливо зробити з іншими вовняними тканинами.
Фермер з Тернопільщини виготовляє еко-брикети з соломи, котрі можуть замінити паливо
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: