Прибуткова справа: ветеран АТО почав займатися виробництвом в’ялених помідорів

Перше виробництво вялених помідорів в Україні заснували двоє друзів з Херсону, чотири роки тому. Сьогодні їхню продукцію можна спробувати у мережах Salateira та Il Molino. Невдовзі “Українські в’ялені томати” можна буде придбати в “Сільпо” та “Ашані”, пише “Агро-Центр” з посиланням на “Delo.ua”

У 2018 році команда виробників розширилася і до них приєднався Дмитро Моцак – в минулому боєць АТО. Саме він і розповів журналістам як саме побувана їхня справа, та як в Україні розвивати виробництво вялених томатів.

Чи задумувались Ви раніше про власну справу?

Ні, думок про власну справу раніше у мене не виникало. Мене більше цікавила боротьба з несправедливістю і розбудова України як правової держави. За освітою я юрист — навчався в Одеській юридичній академії. Я був активістом місцевого майдану в місті Херсоні. Водночас я працював держвиконавцем у місцевій виконавчій службі. Під час Майдану я проходив свідком в одній кримінальній справі, але потім зі свідка я перейшов у статус підозрюваного. Після цього я був змушений піти з роботи.

Жоден військкомат Збройних сил України не брав мене до лав армії, оскільки до цього часу строкову службу я не проходив.

Як ви вирішили зайнятись помідорами?

Зараз у команді нас троє — я, Андрій Бігленко та Андрій Держипольський. З Андрієм Бігленком ми були знайомі ще до війни, з Держипольським особисто познайомились лише у 2015 році.

Саме тоді хлопці побували в Італії, де вперше спробували в’ялені томати. Чотири роки тому в Україні їх ніхто не виробляв. Ніша була порожня. Все, що було на українському ринку — це були закордонні зразки. Ми подумали, що це взагалі перспективна ніша, тим паче ми всі з Херсона — в нас  помідори є, сонце теж є. Тому після повернення вирішили робити такий продукт і в Україні.

 

З чого починався бізнес? Скільки коштів треба було вкласти на початку?

Хлопці вклали перших $10 тис. власних коштів. Це був початковий капітал, з якого вони починали. За ці кошти придбали напівпромислові сушарні, з них все й почалося. Взагалі процес дегідрування продуктів не дешевий, а особливо — томатів. Для цього потрібно знати досить багато деталей технологічного процесу. Крім того, заготівельний сезон для томатів триває у кращому разі лише чотири місяці — з липня по жовтень.

Це за умови, що буде хороша погода. Можна і в червні, але це вийде набагато дорожче по собівартості, і тому невигідно. Ми це економічно вже прорахували, і той період, коли ми заготовляємо — це саме з липня по жовтень.

У нас є власні потужності, на яких ми робимо дегідрування продукту. Наш цех знаходиться в селищі Чорнобаївка в агломерації Херсона. Загалом все зосереджено саме там.

Як ви приєднались до бізнесу?

Коли хлопці тільки починали, їм потрібна була юридична допомога — договори, узгодження, юридичні консультації. Вони звернулись до мене. Спочатку це було на рівні дружньої допомоги, а потім в певний момент мені запропонували долучитись серйозніше. Так я став третім партнером. Крім того, на мені зараз зав’язані перемовини з деякими інвесторами та потенційними партнерами, які зацікавлені у нашій продукції.

Де берете томати?

У нас є домовленості з місцевими фермерами, адже на Херсонщині майже усі займаються агропродукцією. Спеціальна бригада збирає помідори, потім ми їх обробляємо. На 30% ми робимо продукцію самі, а 70% продукції нам в’ялять на замовлення, адже у нас поки немає таких великих потужностей. Ми дуже довго шукали, хто б нам міг постачати в’ялені томати як сировину. Це досить складний технологічний процес. Бувало, що нас підводили виробники.

Однак поступово ми нарощуємо і свої потужності. Позаминулого року ми виготовляли лише 20% продукції, 80% нам постачали. Цього року плануємо вийти на показники мінімум 40-45% власного виготовлення.

 

На які кошти плануєте нарощувати потужності?

Зараз нам надходять пропозицій від інвесторів, а з деякими вже ведемо перемовини. Всього плануємо залучити $60-80 тисяч, а також з часом вийти на експортні операції. Для цього нам потрібно повне сертифікування за стандартами ISO.

Зараз ми впроваджуємо HACCP. Якщо говорити коротко, то це система розподілу брудного і чистого виробництва. Умовно кажучи — там, де здійснюється процес дегідрації томатів, не може здійснюватися обробка самої продукції — її вимивання чи консервування. Це різні місця, де здійснюються різні технологічні процеси, і вони мають бути розподілені.

Тобто ви ще свої помідори не сертифікували

У нас є технологічні вимоги, яким ми відповідаємо, але обов’язків зі стандартизації і сертифікації такої продукції в Україні немає. Їх в принципі не могло бути на таку продукцію, оскільки вона в Україні до цього взагалі не вироблялася.

Які плани на найближчий час?

Зараз 80% наших покупців — це переважно Київ.  В Херсоні ми є в невеликих крамничках. Наша продукція не є такою, яка споживається щоденно, це делікатесна продукція. Тому в Херсоні томати продаються меншими темпами, ніж в Києві. Зараз ми починаємо працювати з Одесою. Але практично не представлені в таких великих містах, як Харків, Дніпро, Львів, Запоріжжя. Згодом ми вийдемо і на ринки цих міст, це лише питання часу.

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: