Що можна зробити з опавшими яблуками: поради від садівників

Падалицею дачники називають ті плоди, які пікірують з гілки на землю через хвороби, сильний вітер або негоду. Деякі з них можна відразу вжити в їжу, а з іншими доведеться повозитися, пише уніан

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS

Ми розкажемо, куди подіти гнилі яблука в саду, щоб застосувати їх з толком.

Чи потрібно прибирати опалі яблука – порада аграріїв

Головне, що потрібно запам’ятати обов’язково – категорично заборонено ігнорувати падалицю. Тобто, сумніватися в тому, чи можна залишати опалі яблука під яблунею, не варто – відповідь різко негативна. В іншому випадку падалиця стане причиною інфекції в грунті і навіть в самому дереві, а ви потім не оберетеся проблем. Іноді трапляється так, що яблука падають на землю через шкідника-плодожерки. Якщо такі плоди залишаться лежати поруч з рослиною, то комаха швидко переміститься на здорові плоди, щоб знищити їх.

Читайте також: Як збільшити урожай перцю: секрети досвідчених городників

Чи можна викидати гнилі яблука на город

Гнилі яблука, як добриво, відмінно підходить для багатьох посадок – як мінімум, ви можете закопати їх в окремому місці на ділянці. Якщо вам подобається такий спосіб, то будьте уважні – посипайте шар яблук товстим шаром грунту в 10-15 см, інакше незабаром на місці “поховання” з’являться плодові мушки. Пам’ятайте, що просто так викинути гнилі плоди – не найкраща ідея. Також ви можете висипати падалицю в компост, додавши золу або доломітове борошно, щоб не допустити високої кислотності.

Чи можна закопувати яблука в грядки

Досвідчені дачники знають, що деякі рослини відмінно реагують на гнилі яблука, як добриво, наприклад:

  • аґрус;
  • малина;
  • порічка;
  • плодові дерева.

Для того щоб удобрювати чагарники падалицею, відсортуйте їх, а потім подрібніть лопатою. Зробіть борозну навколо куща, внесіть шар яблук, потім шар перегною і грунту, товщиною 15 см, а зверху замульчируйте тирсою або соломою.

Добриво дерев проводиться трохи інакше – точно не можна для такої процедури брати червиві і гнилі плоди. Відібрані яблука також потрібно подрібнити лопатою, відміряти від пристовбурного кола 10 см і закопати добриво навколо стовбура на глибині 15 см. 

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: