Технології з Франції під Києвом: історія успішної еко-ферми

Історії про те, як люди починають займатися еко-фермерством завжди цікаві. Хтось просто кидав усе, вчився на своїх помилках та створював свій бізнес на селі. Є частина і тих, які розвинули бізнес своїх батьків. Так почав займатися фермерством Тарас Ложенко, засновник “Доооброї ферми” під Києвом.

Журналісти “Агроцентру” поспілкувалися із Тарасом. Як виявилося, почав займатися фермерством його батько, поспоривши з товаришем, що на цьому можна заробити грошей:

“Мій батько років 12 тому почав займатися розведенням бикі м’ясних. Згодом стало шкода тварин, адже поки вони виростають, встигаєш до них прив’язатися. Тому батько вирішив займатися молочними коровами. І коли він досяг екстра-класу, ми вирішили робити сир. Вся родина на нього дивилася з подивом, адже за освітою він сам інженер, та почав вивчати нову справу”,

– розповідає Тарас.

Сироварня фермерів

Коли ж почали організовуватися доставки у Київ, Тарас Ложенко запропонував батькові допомогу. За його словами, батько був дуже радий, що його син зацікавився справою. На той час Тарас мав свій рекламний бізнес, проте потроху втягнувся і в фермерство:

“Поступово я почав занурюватися у тему переробки молока. Згодом ми завели кіз, щоб робити сири не лише з коров’ячого, а і з козиного”,

– згадує він.

Кози з “Доооброї ферми” пасуться на екологічно чистих пасовищах

Це було 5 років тому.

Тарас Ложенко з дитиною на фермі

Перед тим, як відкрити сироварню, фермери багато подорожували і відвідали 11 таких ферм. Взяли приклад технології вони з невеликої козиної сироварні у Франції. Свій сир “Марк” фермери назвали в честь французького друга.

Сироварня зсередини

Це той сир, який можна було скуштувати 500 років тому у Франції: без домішок, консерваторів та ароматизаторів. Сир “Марк” витримують 5-7 місяців та натирають солоною водою.

Що цікаво, усе – від посадки пшениці до доставки вже готового сиру – фермери роблять власними силами. Це ще один приклад того, що на селі можна дійсно виготовляти якісну органічну продукцію створити на цьому непоганий бізнес.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: