У Данії створили вуличну плитку, яка поливає рослини дощовою водою (відео)

У Данії архітектурна фірма розробила модульну бетонну тротуарну плитку з отворами. Шляхом спеціального дизайну плитка збирає воду під час дощу, знижуючи ризики затоплення, а потім перенаправляє її для поливу рослин.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі:  Компанія Tredje Natur створила спеціальну плитку Climate Tile. Плитка виглядає гарніше, ніж звичайне бетонне покриття, і містить отвори, з’єднані з трубами. Щоразу як іде дощ, в отворах збирається вода, яка потім перенаправляється туди, де може бути використана. Наприклад, на полив дерев або рослин, що стоять уздовж дороги в контейнерах. Завдяки цьому процесу видаляється зайва дощова вода із вуличних площ, а рослинність отримує надійне джерело води.

Коментар: Збираючи дощову воду з дахів і тротуарів, ми можемо знизити збитки, які завдає дощ. Використання плитки значно зменшує потік води, що потрапляє в каналізаційну мережу. Це дозволяє ефективно управляти водними ресурсами в містах та при будівництві нових об’єктів“, — говорять у Tredje Natur.

Плитка має “заглушки” зверху, що наділяє її альтернативними функціями. До прикладу, взимку вулиці посипають сіллю, яка шкідлива для рослин, тому під час відлиги солону воду можна спрямувати в каналізаційну систему. Також до плитки можна під’єднати смарт-датчики, які будуть оцінювати кількість опадів, щоб інформувати жителів.

https://www.youtube.com/watch?v=KUGSSUcGMLw&feature=emb_title

Зараз компанія проводить експериментальне дослідження в Копенгагені: співпрацюючи з місцевими кафе, встановлює плитку на вулицях, щоб вона збирала воду і поливала рослини біля закладів. Творці планують організувати використання плитки по всьому місту, об’єднавши її установку з інфраструктурними проєктами, які вже існують.

Джерело: сайт Велика Епоха

Читайте також: Господар з Рівненщини виростив урожай маракуї

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: