Українське подружжя вирощує унікальні гарбузи-прикраси

Гарбуз – це не тільки корисно і смачно, але і неймовірно красиво. Так вирішили кияни Володимир і Ольга Сергієнки, посадивши років п’ять тому перше насіння декоративного гарбуза лагенарії. Із зібраних плодів подружжя творить неймовірної краси світильники, люстри і вази.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Подружжя, практично єдині, хто в Україні виготовляє такі дивовижні рослинні світильники.

Коментар: Ми побачили якось живі гарбузики лагенарії. Це було в Одеській області – там вони краще ростуть. Там тепліше. Жінка робила з них твори дещо простіші – пляшечки із джгутиком. Мені ця рослина сподобалася: і форма, і структура. Ми купили насіння, посадили. У перший рік виросло їх небагато – здається всього 5 гарбузиків. Вони у нас роки 2 лежали як простий декор, поки я не знайшов в інтернеті, що ж люди роблять з таких плодів“, – розповідає Володимир.

Зараз такі світильники дуже популярні як в Європі, так і в азіатських країнах. Дуже багато їх в Туреччині, але там люблять трохи інше оформлення – більш яскраве, з камінням.

Коментар:Ідея була моя. Чоловік спочатку впирався. Але тепер ми виготовляємо і люстри, і настільні лампи, і вази з таких гарбузиків. Для нас це просто хобі. Чоловік мій меблями займається, я – бухгалтер. Ідеї загальні, а ось руками працює більше чоловік. Та й я раніше більше приділяла уваги цій справі, а зараз за часом не дуже виходить. До того ж чоловік краще володіє інструментом“, – додає Ольга.

Такі гарбузи в Україні вирощувати непросто – дуже багато плодів перегниває. У місцевості, під Києвом, багато не встигають навіть дозріти. Багато доводиться викидати.

Процес підготовки теж вельми копіткий. Зовні потрібно обробити. Там є тонка шкірка, її потрібно дуже акуратно зняти.

Коментар: Чи багато землі потрібно для вирощування таких живих світильників? Трохи. Справа в тому, що їх краще пускати рости вгору. Можна навіть на звичайне плодове дерево. Можна такий гарбуз вирощувати і як звичайний – на землі, але в такому випадку він починає деформуватися і матиме некрасиву форму“, – пояснюють аматори.

Джерело: сайт SEEDS

Читайте також: В Україні знизилася ціна на помідори

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: