В Україні фермер на своєму полі створив міні-заказник для диких бджіл

Дикі бджоли в Україні потребують захисту та відновлення популяції. І тут фермери можуть зробити дуже багато. Наприклад, виділяти ділянки для їх гніздування.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Коментар: Ми звикли під словом “бджола” бачити медоносну бджолу. Насправді, медоносна бджола не грає першорядної ролі в запиленні рослин. Тільки в Україні зустрічається 900 видів бджіл, які запилюють не тільки дикі рослини, а й с/г культури“, – розповідає Михайло Філатов, доцент кафедри зоології та ентомології ім. Б. Литвинова.

Деталі: До 80% агрокультур потребують запилення бджолами, особливо дикими. І без цього запилення неможливо отримати високий урожай.

Міні-заказник можна організувати навіть на землі, непридатній для с/використання. Але якщо грамотно до неї підійти, то можна створити територію, на якій збережуться корисні комахи – запилювачі та ентомофаги. Такий проект зараз розгорнуто у ФГ “Широкоступ”.

Витрати — мінімальні. Можна підсіяти деякі рослини-нектароноси, які створять додаткову кормову базу. Але завдяки цим бджолам врожайність культур можна підвищувати у багато разів.

Зауважимо, що на відміну від медоносної бджоли, дикі бджоли відвідують квіти саме заради пилку, тому вони є основними запилювачами.

Джерело: сайт Agronews

Читайте також: В Україні стартувала посівна

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: