В Україні незаконний вилов риби перевищив офіційний

Через безсніжну зиму наші водойми наповнені на 80% від норми. Багато природних нерестовищ сухі, рибі ніде нереститися. Про це повідомляє пресслужба Асоціації рибалок України.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Коментар: “Останні роки не проводяться меліоративні роботи по розчищенню нерестовищ, в результаті вони заростають і зникають. Так само через незаконну забудову прибережної смуги зникають місця традиційного нересту риби. Де раніше були природні нерестовища сьогодні бетонні причали приватних маєтків. Все це призвело до того, що за останнє десятиліття зникло більше 40% природних нерестовищ, що істотно позначилося на чисельності риб’ячих зграй” – говорить голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

Деталі: Також на шляху нересту риби стоять браконьєрські сітки якими сьогодні перегороджені водойми. Йде масовий незаконний вилов ікряної риби. Під час нересту риба збирається в великі зграї, при цьому вона втрачає почуття небезпеки, цим і користуються браконьєри.

Коментар: “Сьогодні численні моторизовані браконьєрські бригади багатокілометровими сітками виловлюють вагітну рибу, позбавляючи наші водойми майбутнього. Чисельність риб’ячих зграй, а так само подальша доля річок напряму залежать від того, як пройде нерест. Якщо не буде риби, водойми загинуть. Розгул незаконного вилову пов’язаний з небувалою корупцією в органах рибоохорони. Ті, кому держава довірила охороняти водні живі ресурси стали посібниками браконьєрства”, – йдеться у повідомленні.

Якщо в 1991 році було затримано 19 тисяч «рибних» браконьєрів, то в 2019 – 114 тисяч. З них органами рибоохорони були затримані 46 805 порушників, на яких виписані штрафи на суму 5,9 млн. грн., а так само 39,9 млн. грн. відшкодування завданих збитків. За статистикою виявляють не більше 15% від усіх порушень.

За неофіційними даними незаконний вилов перевищив офіційний і становить близько 90–100 тисяч тонн водних живих ресурсів на рік. Щодня з наших водойм незаконно виловлюється понад 400 тонн, повідомляють у спілці.

У зв’язку з оголошенням карантину закрили продуктові ринки. Збут незаконно виловленої риби повинен був припинитися. Що в свою чергу зменшило б факти браконьєрства на воді. Але, цього не сталося.

Давно вже браконьєрське риба з базарів перемістилася в супермаркети, вони при прийомі товару вимагають мінімальний пакет документів. Що не є підтвердженням ні якості, ні походження риби.

Україна єдина в Європі, яка не запровадила Сертифікат Походження риби — державний документ, який свідчить про легальність товару. Тому споживач не може отримати достовірної інформації про придбану рибну продукцію — стверджують в Асоціації рибалок України.

На сьогодні через катастрофічний занепад вітчизняної рибної галузі 85% рибного прилавка займає імпортна продукція. Це вже почало загрожувати державній продуктовій безпеці в цьому сегменті. Тим більш, що імпортна рибна продукція не завжди якісна, а іноді і відвертий рибний сурогат невідомого походження.

Незаконно виловлена риба в наших водоймах, нелегально переробляється. В Україні не більше 20 великих і середніх офіційних рибопереробних підприємств. Інша риба сушиться і коптиться приватними підприємцями прямо на подвір’ях, без будь-якого санітарного контролю. В результаті в країні почастішали випадки захворювання на смертельно небезпечну хворобу — ботулізм, від якої в 2019 році померло14 осіб.

Корупція рибних чиновників знищує рибний ресурс, підриває державну продовольчу безпеку і руйнує вітчизняну рибну галузь, завдаючи державі збитків на мільярди гривень.

За твердженням вчених якщо найближчим часом не припиниться бездумне, що межує зі злочином використання рибного ресурсу, то до 2050 року в наших річках риби не залишиться взагалі.

Найпоширенішого промислового виду — ляща залишилося в порівнянні з 2000 роком не більше 30%, щуки — 15%, судака і сома — 10%. А такі колись поширені види, як: рибець, в’язь, линь, жерех, чехоня стали рідкісними.

Якщо найближчим часом уряд не зверне увагу на рибну галузь, то про неї можна буде забути, так як в подальшому для її відродження будуть потрібні колосальні бюджетні кошти, — кажуть в Асоціації рибалок України.

Джерело: Agronews

Читайте також: Білорусь заборонила експорт цибулі, часнику і гречки

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: