В Україні прогнозують рекордне подорожчання землі

В Україні зростає ціна на землю. Війна дещо загальмувала ринок землі та підвищення її вартості. Але все ж таки, ціна на землю в нашій країні зростає. А наступного року, якщо її штучно не загальмують, вона стане ще вищою. Як може змінитись вартість головного українського активу вже з наступного року, розповів minfin, пише agronews.ua.

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Українському ринку землі виповнилося вже два роки. Причому майже півтора роки із цих двох в Україні триває війна. І це, звичайно ж, внесло свої корективи у становлення цін на земельному ринку та на розвиток самого ринку. І все ж, навіть незважаючи на такий потужний гальмівний чинник, ціни на землю зростають. Так, у перші місяці після відкриття ринку землі гектар в Україні продавався за 35–40 тис. грн. При цьому у другій половині минулого року вартість гектара зросла до 38–43 тис. грн. А вже цьогоріч ціна на землю додала ще 20%.

Втім, якщо конвертувати ціну в гривнях у долари, то в американській валюті вона не зросла, а фактично лише пройшла коригування у зв’язку з курсом долара, що виріс.

Проте справжній ціновий бум експерти передбачають наступного року. На підвищення вартості землі вплинуть відразу два фактори:

  • відкриття ринку землі для юридичних осіб;
  • дозвіл на скуповування великих земельних масивів однією юридичною/фізичною особою (10 тис. га замість 100 га).

Читайте також: Що зробити з картоплею в серпні, щоб збирати врожай мішками

Обидва ці фактори можуть призвести до суттєвого зростання ціни на землю вже у 2024 році – навіть якщо на той час в Україні все ще триватиме війна. Розширення масиву покупців землі, а також підвищення попиту на цей товар неминуче призведе до підвищення її вартості.

За найсміливішими прогнозами аналітиків, ціна на землю наступного року може зрости на 50-70%. Менш сміливі прогнози передбачають дворазове зростання вартості землі протягом найближчих 3-5 років.

Але при цьому усе може загальмуватися, якщо відкриття ринку для юросіб перенесуть на пізніший термін. У Раді вже зареєстровано законопроект, згідно з яким новий етап земельного ринку можуть відсунути на строк до закінчення війни та ще на 2 роки після скасування воєнного стану.

При цьому частина експертів вважає, що відкриття ринку для юросіб гальмується аграрним лобі в парламенті, яке намагається зберегти занижену орендну плату на землю. Хоча таке прагнення йде врозріз із бажаннями землевласників, які хотіли би збути свій товар дорожче.

“З погляду власника, якого все життя позбавляли права вільно розпоряджатися та користуватися правом власності на землю, будь-яке розширення доступу до ринку нових гравців є позитивним чинником, що впливає на ціну”, – зазначає співзасновник Zeminvest Олександр Чорний.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: