В Україні створять перший Медовий парк: що це таке

Виробники меду з Одещини планують заснувати Кластер співтовариств бджолярів, який згодом стане платформою для створення Медового парку України.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: “Кластер бджолярів” і “Медовий парк” це нові проєкти фермерського господарства “Здорова Бджола” з Великомихайлівського району Одеської області. За задумом розробників, у Медовому парку працюватимуть навчальні заклади для бджолярів і фахівців з питань виробництва ліків та харчової продукції з меду. окрім цього там збираються створити музей бджільництва, в якому покажуть багатовікову історію розвитку цієї галузі в Україні та світі.

Коментар: Для створення такого кластера у нас історично склалися необхідні умови. На сьогодні ситуація така, що основна маса бджолярів – люди похилого віку, які працюють за принципом “як дід навчив”. Тому акцент робиться на оптовій реалізації меду замість виготовлення інших продуктів бджільництва. Основна причина такого підходу – відсутність сучасної інформації та навичок впровадження новітніх технологій. Мало хто з бджолярів знає, що торгівля тільки медом дає 30% можливості отримання прибутку при продажах прополісу чи пилку“, – каже засновник “Здорової Бджоли” Володимир Петрушев. 

Досвід роботи аграрних кластерів в Україні поки невеликий, тому бджолярі Одещини наразі вивчають здобутки закордонних колег. Вони активно спілкуються з бджолярами українських діаспор Європи і Америки, які володіють ресурсами та унікальними технологіями в медовій індустрії.

Джерело: сайт UHBDP

Читайте також: В Україні найближчим часом може значно подорожчати курятина – прогноз

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: