В зоні АТО жінка після обстрілів відновила ферму (фото, відео)

На Донечинні, пенсіонерка Ольга Попова займається вівчарством та має в планах відкрити свою сироварню. Своє господарство, старенька тримає в старій будівлі свиноферми, яка чудом вціліла після обстрілів, пише “Агро-Центр”, з посиланням на Радіо Свобода.

Фермерством пані Ольга почала займатися ще у 2000 році. Тоді, вийшовши на пенсію, після 30 років роботи головним зоотехніком, жінка вирішила зайнятися бізнесом та почала вирощувати цибулю. Спеціально для цього взяла 20 гектарів землі. Зараз пані Ольга є засновницею фермерського господарства “Олі”.

“Грошей у мене не було. Знайшла 100 чоловік, які погодилися працювати авансом. Сказала, що після збору врожаю я всім заплачу – дам по тонні цибулі. У ті часи це було дуже багато. І вони в мене повірили.”

– розповіла Ольга Попова.

Юристи б’ють на сполох: рейдерські захоплення тепер “в законі” (відео)

 

Ольга Іванівна планувала зібрати 16 тонн цибулі з гектара, проте вдалося отримати врожай в рази більше. Так, отримавши гарний прибуток Ольга вирішила побудувати в рідному селі кафе. Далі, жінка лише розширювала свій бізнес і вже за три роки відкрила ще 8 торгових точок. Проте, в зв’язку з певними обставинами їй довелося закрити бізнес. Саме тоді Ольга вирішила зайнятися тваринництвом.

Для цієї справи, Ольга Іванівна орендувала колишню будівлю свиноферми та придбала 50 свиней. Незабаром стадо виросло до 2200 голів. Справи йшли добре, аж до 2014 року, доки  на Схід не прийшла війна.

Жінка з жахом згадує:

“Було пряме попадання в приміщення з 200 тоннами кормів і ще 2 снаряди прилетіли в намет, де було 214 свиней … жахливі втрати.”

Після таких подій бізнес залишився під загрозою. Через нестачу корму жінці довелося продати свиней, які залишилися.

Гарбузи замість байдарок: в Німеччині пройшли традиційні змагання на воді

Село Чермалик, в якому веде свою справу Ольга Іванівна, знаходиться в 2 км від лінії розмежування і позицій “ДНР”. Навіть після стількох втрат та перешкод жінка продовжила займатися вирощуванням зернових. До 2016 року обробляти поля бабусі допомагав онук, проте в 2016 сталося горе – хлопець загинув, підірвавшись на протитанковій міні.

Ольга Попова каже:

“Після того, як втратила онука, я ні перед чим не зупинюся. Мені нічого не страшно. Та й внучку потрібно піднімати на ноги, виростити, вивчити. Хто їй допомагатиме?”

Сьогодні Ольга Попова вирощує понад 300 овець і 150 голів великої рогатої худоби в будівлях колишньої свиноферми, які уціліли. Жінка виграла 500 тисяч гривень за програмою “Український донецький куркуль”, саме за ці кошти їй вдалося придбати худобу. Сьогодні, на її господарстві працює 4 чоловіка.

Стало відомо, в якому місті України найдорожчий борщ

Зараз жінка не тільки планує збільшити стадо овець м’ясної породи, а й розпочати виготовлення домашнього сиру. Ольга Іванівна планує запустити повний цикл виробництва – від вирощування до реалізації готового продукту. Відкриття сироварні жителька села Чермалик планує на 2019 рік.

Майже половина українських фермерів працює нелегально

На Рівненщині молодий фермер заробляє на перепілках:

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: