Варення з фіалок та кульбаб: журналістка з Луцька готує унікальні ласощі
Вікторія Семенюк готує варення з незвичних інгредієнтів. Аби приготувати солодкі ласощі жінка використовує польові квіти та трави. За словами Вікторії варення можна приготувати з будь-якої польової рослини, головне аби вона була їстівною, пише “Агро-Центр”, з посиланням на “Волинські Новини”.
Вікторія працює журналістом, а квіткове варення одне з її хобі.
“Ще з дитинства я захоплювалася лікарськими рослинами. Любов до лікування з допомогою трав мені прищепила прабабуся. Так трапилося, що читати я навчилася раніше, ніж ходити на горщик. Тому вже з чотирьох років неодноразово гортала стареньку книгу “Лікарські рослини” та перечитувала кольорові вкладки з травами в журналі “Здоров’я”. З книгою в руках я виходила на вулицю і шукала живі зелені аналоги чорно-білих зображень у книзі. Так і дізналася, яка рослинка є безпечною для людини, а яка може спричинити серйозні отруєння”,
— розповідає Вікторія.
Вікторія почала цікавитися консервацією коли перебувала у декретній відпустці та доглядала за маленькими двійнятками.
“Спочатку спробувала закрити у банки малину. В мене вийшло, але це заняття здалося занадто банальним. Тоді я подумала: а чому б не зробити варення з квітів? Почала шукати інформацію в інтернеті. Виявилося, що рецептів та ідей у глобальній мережі – море. Лише бери та втілюй. Я пригадала, що моя мама колись варила варення з кульбабок. Тож, заручившись її підтримкою, вирішила спробувати й собі”,
– пригадує журналістка.
Одним з унікальних рецептів Вікторії є кульбабовий мед. Жінка запевняє, що він не лише смачний, а й ефективний у лікуванні кашлю та застуду. Для того щоб його виготовити, потрібно зібрати 300 квіток кульбаб, а ще знадобиться 1 кг цукру, 400 мл води та половинка лимона.
“Закип’ятіть воду, засипте туди цукор і варіть сироп, доки він повністю не розчиниться. Суцвіття кульбаб вимийте і засипте в сироп, суміш варіть 20 хвилин. Наприкінці додайте до сиропу сік лимона і проваріть ще три хвилини. Зніміть сироп з вогню і залиште на добу, аби настоявся. Після цього процідіть і відтисніть через марлю. Отриманий сироп проваріть ще 20 хвилин. І насолоджуйтеся приємним смаком та ароматом меду. Для тривалого зберігання мед з кульбаб можете закрутити в баночки”,
— поділилася рецептом лучанка.
Вікторія розповідає, що приготувати мед з кульбаб не так складно, як фіалкове варення. Цей вид ласощів вимагає більших затрат часу — близько чотирьох-п’яти годин. Найклопіткішим є збір голівок фіалок. Адже, велика миска квітів – це всього лиш 80 грамів сировини, яку ще й необхідно перебрати. Після відділення пелюсток від чашолистиків залишається всього 40 грамів. Ось з цих пелюсток і роблять ароматний конфітюр.
“У мене є старовинна ступка, у якій я розтирала фіалкові пелюстки з цукром, додаючи для збереження кольору сік лимона. Фіалкова паста має дуже гарний синьо-фіолетовий колір. Виготовлення такого варення – справа досить марудна, зате результат вражає! Смак десерту специфічний, на любителя. Але особисто мені дуже подобається! На ту стограмову баночку вже є багато охочих дегустаторів серед друзів. Тому запросимо усіх до себе на каву і кожен зможе скуштувати того дива”,
— каже лучанка.
Вікторія не планує зупинятися та вже планує приготувати конфітюр з акації, бузку, лаванди, цикорію та липи. Та розповідає, що подібні ласощі можна приготувати з чебрецю, м’яти, шавлії, бузини, каштана, ірисів, червоних тюльпанів, садової гвоздики, ружі й навіть шишок.
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: