Секрети салатних заправок з нерафінованою олією
Різноманітність смаків і консистенцій, користь для здоров’я та величезна кількість рецептур. Це далеко не повний список переваг холодних наїдків, що складаються з міксу дрібно нарізаних овочів, м’яса, риби, грибів, листя різних культур. Салати здатні виконувати роль як легких закусок, так і повноцінних страв. Важливим складником такої їжі є заправки.
Джерело гастрономічних нюансів
Заправки для салатів (соуси) — це допоміжні рідкі суміші для надання основним стравам додаткових смакових відтінків. Такими гастрономічними нюансами можуть бути кислота, солодощі, колоритність, гострота. Крім того, соус повинен поєднуватися з кожним інгредієнтом наїдку та сполучати їх у єдиний смаковий букет.
В Україні однією з найпопулярніших салатних заправок стала нерафінована соняшникова олія, а також підливи на її основі. Вітчизняні кулінари використовують цей тип рослинного жиру в більшості холодних закусок та овочевих асорті. Замовити продукцію українських брендів Олейна, Щедрий Дар, Чумак та інших можна онлайн, ціна олії соняшникової залежить від її об’єму та виду.
Кулінарія у зв’язці з історією та економікою
Існує низка причин популярності серед українців нерафінованої соняшникової олії як салатного соусу. Основні з них:
- Кулінарні. Продукт має впізнаваний насичений смак і аромат, а також гармонійно поєднується з більшістю інгредієнтів.
- Історичні. Вітчизняне промислове виробництво олії розпочалося близько 250 років тому. Водночас соняшник став одним з неофіційних символів України.
- Економічні. Цей тип рослинного жиру дешевше за конкуруючі олії і доступний в будь-якому супермаркеті.
До того ж нерафінований продукт корисний, бо містить багато вітамінів, макро- та мікроелементів. Олію кращих вітчизняних та закордонних брендів можна купити в онлайн-магазині Maudau.
Як зробити соус яскравим і оригінальним
Нерафіновану олію з насіння соняшника можна використовувати у чистому вигляді для заправки салату. Також допустимо збагачувати її смак акцентними інгредієнтами. Декілька прикладів:
- Подрібнений часник або перець чилі надають заправці гостроти та пікантності.
- Якщо додати трохи оцту (звичайного, яблучного, винного, бальзамічного), то соус отримує приємну кислинку. Цього ж ефекту можна досягти за допомогою соку лайма або лимона.
- Частка меду чи гірчиці створює у заправці солодкі нотки. Такий варіант доречний у салатах на базі відвареного чи запеченого м’яса.
- Особливим ароматом наділяють соус дрібно нарізане листя (свіже або висушене) пряних трав — базиліка, розмарину, м’яти, чебрецю, орегано.
Сіль у заправках краще використовувати дрібного помелу. Чим свіжіша нерафінована олія, тим яскравіший її смак та аромат.
Головний інструмент кулінара — фантазія, яка є паливом його творчості. Хто знає, можливо, найоригінальніші рецепти салатних заправок ще чекають на своїх авторів.


Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: