Амарант – що це за крупа та чи може вона замінити гречку?

Споживання амаранту на внутрішньому ринку цілком реально вивести на рівень гречки, тобто близько 100 тис. т на рік.

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Про це AgroPortal.ua розповів голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда.

У деяких магазинах на полицях з кіноа і насінням чіа можна побачити незвичайну крупу – насіння амаранту. В останні роки ця рослина стала популярною як “суперфуд”, хоча людство вживає його понад 8 тисяч років.

Коментар: “Амарант — ідеальний та корисний продукт для людини, в якому споживається і насіння, і вегетативна маса. Використовується в харчовій промисловості, косметичній сфері та фармацевтиці, тож побачити межі його застосування складно”, — зазначає Олександр Дуда. 

У їжу використовуються в основному крупа амаранту. Його насіння має приємний горіховий присмак і за смаком нагадує булгур. З амарантової крупи готують каші, салати, випічку, десерти. Рослину також використовують як корм для худоби.

За словами експерта, в Україні сьогодні понад 50 підприємств займаються переробкою амаранту, і їхня кількість зростає. 

Коментар: “Тримаємо орієнтир на глибоку переробку. Для цього профільна асоціація працює над створенням стабільної сировинної бази за ціною, обсягом та якістю. До речі, вже чотири роки, незважаючи на війну, виробники амаранту утримують ціни на сировину”, — додає Олександр Дуда.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: