“Без землі й майже без води”: в ОАЕ створили вертикальні ферми (фото)

Технологія вертикальних ферм дозволяє фермерам ОАЕ прискорити вирощування овочів у 3-4 рази та знизити витрати води на 95% у порівнянні з традиційним методом.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Переважну більшість продовольства – до 80% – в Об’єднані Арабські Емірати постачають імпортери. Причина – у нестачі природної вологи, адже дощі у країні практично не йдуть. На рік тут припадає у кращому випадку 12 дощових днів.

Крім цього, лише сота частка усієї площі країни придатна для ведення сільського господарства. Але влада ОАЕ, як стає зрозуміло, вбачає неабияку небезпеку у такій критичній імпортозалежності. 

Через це там почали активно залучати технології вирощування городини із допомогою вертикальних ферм та інвестують у ноу-хау мільйони доларів.

Наприклад, фірма Aerofarms отримала гроші від міської влади столиці ОАЕ на створення вертикальної теплиці в Абу-Дабі. У наступному році там вирощуватимуть близько 800 видів овочевих та інших сільгоспкультур.

Нова технологія не лише скорочує строки вирощування рослин, а й радикально економить воду та відсутність необхідності у ґрунті.

Зокрема, для вирощування рослин у вертикальних фермах потрібно лише 5% від звичайної кількості водного ресурсу. Поживні речовини рослини отримають або у розчині (гідропоніка) або за допомогою аерозолю (аеропоніка). Тому земля непотрібна взагалі.

Pure Harvest Smart Farms ще з 2017 року вирощує в Абу-Дабі томати – теплиці компанії мають кілька ярусів, що обладнані світлодіодним освітленням, спеціальною системою зрошення, вентиляції та охолодження повітря.

Зрозуміло, що вертикальний спосіб вирощування рослин потребує забагато електроенергії. Нюанс полягає у тому, що, на відміну від води, яка в Еміратах вартує дуже дорого, електроенергія, що її субсидує держава, порівняно дешева. 

Джерело: сайт Landlord

Читайте також: “Вирішив втекти від цивілізації”: мешканець села під Луцьком створив вдома маленький Едемський сад (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: