Більше не “Велика п’ятірка”: на ринку набирають популярності нові сорти яблук

Вподобання любителів яблук змінюється і це істотно впливає на тенденції на ринку. Так, вже класичні сорти яблук, такі як Гала, Браберн, Голден, Джонаголд та Елстар замінюються новими Космік Кріпс, Меджик Стар/Натира і Веллант тощо, пише “Агро-Центр”, з посиланням на FreshPlaza.

Експерти ствержують, що попит на саджанці Голден є лише в Марокко і Тунісом. Попит на Браберн зовсім вичерпався. Джонаголд все ще садять у Бельгії, Польщі та Німеччині.

На Львівщині з’явився ще один елеватор

“Елстар – це невеликий сорт в Бельгії. Однак він все-таки популярний у Німеччині та Нідерландах. Гала, навпаки, є найпопулярнішим сортом у світі. Я, однак, прогнозую, що протягом трьох-чотирьох років, завершиться епоха для Гали”

— сказав представник бельгійського розсадника René Nicola

Водночас, популярності набирають нові, клубні сорти: Космік Кріпс, Меджик Стар/Натира і Веллант. За ними йдуть менш розповсюджені Рокіт, Сміттен, Черіш та GS-66. 

 

Бельгійський фермер виростив найбільшого у Європі гарбуза (ФОТО)

На думку Флорента Гердерса, така зміна відбулася через минулорічне перевиробництво, яке спричинило падіння цін. Низькі ціни призвели до жорсткої конкуренції. Північно-Західна Європа є дуже дорогим виробничим майданчиком для товарних сортів. В інших місцях світу можуть вирощувати ці “відкриті” сорти набагато дешевше.

На Вінничині росте “трояндове море” (фото)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: