Червоном’якотні яблуні – найстійкіші види яблунь для вирощування в Україні: в чому особливість
З огляду на зміну клімату та підвищення активності шкідників, аграрії все частіше звертають увагу на більш стійкі види та сорти плодових. Так, дуже цікавий напрямок у садівничій практиці – червоном’якотні яблуні, якими українські садівники зацікавилися порівняно нещодавно.
Детальніше про це розповідає Агроцентр.
Коментар: “Можна сказати, що це яблуні для лінивих“, – розповідає садівник з багаторічним досвідом, фермер з Вінниччини В’ячеслав Станіславович Францішек.
Червоноплідні яблуні дуже стійкі до хвороб. Справа в червоному забарвленні листя. Антоціани, які в них містяться, заважають поширюватися грибковим захворюванням і не по зубах плодожерці.
Коментар: “Зі свого досвіду скажу: щоб знайти хробака у яблуку, треба їх кілька десятків перебрати. Бо саме в ту пору, коли плодожерка відкладає яйця, ці яблука мають максимальну кислотність“, – ділиться фермер.
Але червоном’якотні яблука не йдуть одразу з дерева до столу, їм треба хоча б тиждень полежати, щоб вони стали солодшими. Приблизно за тиждень відбувається процес ферментації, і плід стає надзвичайно смачним і ароматним.
Ще одна особливість червоном’якотних яблунь – це спурові сорти, тобто плодова брунька закладена на молодому однорічному прирості.
Також червоном’якотні сорти вирізняються самоплідністю, через це вони не залежать від запилюючих комах, а відтак і погодних умов навесні.
Коментар: “Все, що цвіте, воно і зав’язується, єдиний недолік у такій ситуації, треба унормовувати врожай, проріджувати крону“, – радить Францішек.
Червоном’якотні яблуні люблять вологі вибалки і низини, там вони показують найвищу врожайність. До речі, як і шовковиця, плодоносять вони щороку, тобто без періодичності.
Джерело: сайт Agronews
Читайте також: До кінця року ціни на хліб сильно зростуть
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: