Чим обприскувати смородину від попелиці: поради дачників

Попелиця – дуже живучий шкідник. Мало того, що вона сама поширює захворювання серед рослин, так ще й її падь може приваблювати інших комах, які доб’ють ваш город, пише уніан.

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Але не впадайте у відчай: якщо завелася попелиця на смородині – народні засоби і перевірена “хімія” допоможуть з нею впоратися.

Завелася попелиця на смородині – чому це небезпечно

Цей агресивний шкідник швидко вбиває заражені рослини, атакуючи відразу з декількох сторін. Спершу комаха за допомогою хоботка проколює пагони і листя, висмоктуючи з них соки. Вже “наївшись” попелиця залишає за собою падь – липкі виділення, які забруднюють поверхню листя і порушують життєдіяльність рослини.

Крім того, цей специфічний наліт приваблює інших комах (наприклад, мурах) і є розсадником грибка. Внаслідок такого “сусідства” листя скручується і опадає, якість плодів і їхня кількість різко скорочуються. У запущених випадках кущ і зовсім може загинути. Але не засмучуйтесь, якщо завелася ненависна попелиця на смородині – що робити підкажуть досвідчені садівники. 

Читайте також: Залишитесь без врожаю: основні помилки при посадці картоплі

Попелиця на смородині під час цвітіння – як впоратися

З настанням холодів кущі смородини перекопують і землю навколо присипають золою, проводять обприскування від попелиці інсектицидами. Навесні, коли розтанув сніг, але смородина ще не розпустила бруньки, в боротьбі зі шкідником настає новий раунд. Досвідчені дачники радять в цей період пролити рослину окропом з лійки – поки бруньок немає, це безпечно для кущів.

Якщо момент упущений і бруньки вже з’явилися – доведеться обробляти спеціальними засобами. Підійдуть інсектициди та акарициди широкого спектру дії (малатіон або карбофос). Обробку проводять згідно з інструкцією два рази – коли бруньки тільки розпускаються і вже після цвітіння.

Як боротися з попелицями на смородині з ягодами – народні засоби

Навіть якщо ягоди ще не дозріли, обробка усіяного ними куща – дуже складне завдання. Про отрутохімікати в цьому випадку йтися не може, а використовувані для боротьби з таким шкідником як попелиця на смородині препарати, що вважаються більш безпечними, досить дорогі і не завжди доступні. На допомогу прийдуть народні засоби.

Досвідчені садівники знають, що спирту і горілці можна знайти найрізноманітніше застосування при догляді за рослинами – від лікування підгнилих коренів до обробки від попелиці. Горілка від попелиці на смородині застосовується і в нерозбавленому вигляді. На пляшку можна просто накрутити розпилювач і обприскати листя. Проводити обробку потрібно кілька разів за сезон. Коли рослина цвіте або вже видніються ягоди, горілку краще розбавити водою. 

Підійде і спиртовий розчин (вода і спирт в співвідношенні 1:1), ним листя потрібно протирати вручну. Проводити обробку цими засобами можна, коли вже очевидно, що шкідник атакував – листя скручуються, суцвіття опадають, все вкрито паддю. 

Ще одинефективний спосіб, як позбутися від попелиці на смородині – нашатирним спиртом провести обприскування. Важливо розбавити цей засіб на основі аміаку водою, щоб не обпекти листя:

  • у 10 л води розвести 50 мл нашатирю;
  • розчинити 50 гр дігтярного або господарського мила. 

Це засіб підійде не тільки в період, коли вже видно ягоди, але в будь-який інший час. Обробляти рослину потрібно курсом – протягом 10 днів з інтервалом 1-2 дні.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: