Чим обробити виноград від шкідників: поради від дачників

Весною дуже важливо допомогти рослинам позбутися збудників хвороб та комах, які прокидаються і починають ласувати соками дерев та кущів. Чим обробити виноград навесні 2023 від хвороб та шкідників, пише видання Вікна.

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Чим обробити виноград навесні 2023 від хвороб та шкідників

Виноград, так само як і плодові дерева, потребує обприскування й уваги садівників. Особливо, якщо твій виноградник ще молодий. Обробка винограду від хвороб та шкідників дає можливість кущам легше плодоносити і відповідно забезпечує кращий урожай.

Якщо на кущах винограду не видно зовнішніх ознак хвороб або шкідників, обробити його все ж потрібно. Нині погода для обробки сприятлива, тому можна розпочинати обприскувати кущі.

Обробляти виноград потрібно в суху і сонячну погоду. Найкраще зробити це тричі за весну — по голій лозі від збудників хвороб та шкідників, у травні та додатково перед самим цвітінням.

Найпершою має бути весняна обробка винограду проти фунгіцидів — грибкових захворювань. Зараз є доволі широкий вибір препаратів у магазинах для саду та городу. Найпопулярнішими є 1% розчин залізного купоросу, Топаз, Іскра-М, Аліот.

Якщо ти хочеш обробити виноград натуральними засобами, спробуй зробити відвар з кропиви, цибулі або часнику. До речі, ми розповідали, коли потрібно обрізати виноград навесні.

Обробка винограду від шкідників

Найпоширенішими шкідниками, які псують листя та плоди, є попелиця та павутинний кліщ. Щоб позбутися їх, виноград можна обробити такими засобами:

  • Фозалон.
  • Перметрин.
  • Колоїдна сірка 75%.
  • Настій картопляного бадилля. Готується в пропорції 2 кг подрібненого бадилля на 10 л води. Настоюється кілька годин.
  • Мильний розчин. Шматок дігтярного мила потрібно подрібнити і розчинити в 10 л води.

Читайте також: Як доглядати за виноградом влітку, щоб зібрати гарний урожай: поради виноградарів

Під час обробки винограду варто пам’ятати про захисний костюм та дозування препаратів, щоб уникнути отруєння речовинами та опіків кущів.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: