Чим підживити картоплю для великого врожаю: 4 види добрив до цвітіння

Картопля вважається не дуже вибагливим овочем, але все ж буде рада підживленням. Лише кілька добрив на рік значно підвищать врожайність, збільшать розмір бульб і поліпшать імунітет рослини. Для набору маси культурі потрібен азот, калій і фосфор, а для поліпшення смакових якостей – цинк і бор, пише уніан.

Дізнайтеся, чим удобрити картоплю після посадки, і поспішіть внести поживні речовини до цвітіння.

Як підгодувати картоплю перед цвітінням

Для підвищення врожайності картоплю досить удобрювати 3-4 рази на рік. Перші два підживлення вносяться відразу після появи молодих сходів, а потім до розпускання квітів.

Вносити добрива можна двома способами. Перший – посипати грядки і поєднати підживлення з підгортанням. Другий – листовий; кущі обприскують рідиною з добривом.

Читайте також: Де краще садити баклажани — на сонці чи в тіні

Гній

Компост і перепрілий гній багаті азотом, калієм і кальцієм. Таке добриво можна підготувати самостійно з рослинних залишків, або купити готове в агромагазині. Щоб збільшити корисні властивості гною, додайте в нього трохи торфу. Також корисний для картоплі курячий послід.

Після появи молодих пагонів можна підгодувати молоде бадилля розчином коров’яку (1 л свіжого гною на 10 води). Такою сумішшю поливають міжряддя картоплі.

Зола

Попіл містить потрібні картоплі мікроелементи і підвищує загальну якість попелу. Універсальне добриво для всіх овочів готується з 1 склянки золи і 10 л теплої води. Залиште зольний розчин настоятися на день і полийте картоплю – приблизно по 1 кухлю на кожен кущ.

Дріжджове підживлення

Ще один варіант, чим удобрювати картоплю після посадки, це звичайні харчові дріжджі. Дріжджовий розчин вносять двічі – до цвітіння і на пізньому етапі росту, приблизно за місяць до викопування. Змішайте 10 г сухих дріжджів, 50 г цукру і 10 л води. Залиште на день, а потім розведіть розчин чистою водою у співвідношенні 1:5 і полийте грядки.

Читайте також: Чому жовтіє листя огірків: названо причини

Мінеральні добрива для картоплі

Мінеральні підгодівлі містять всі необхідні овочу мікроелементи і легко вбираються в корінь. Перед застосуванням обов’язково прочитайте інструкцію до препарату і вдягніть захисні рукавички.

Підбирати препарат рекомендується залежно від стадії розвитку рослини. Спочатку для росту бадилля вносять азот, потім фосфор для збільшення маси бульб, а наприкінці – калій для кращої транспортабельності та зберігання.

Ось чим підгодувати картоплю на різних етапах росту:

  • після появи сходів – сечовина, аміачна селітра, сульфат калію, борна кислота;
  • під час бутонізації – суперфосфат, фосфоритне борошно, кісткове борошно, гумінова кислота;
  • під час і після цвітіння – карбонат калію, сульфат калію, сірчанокислий калій.

Під час обприскування не перевищуйте зазначене в інструкції дозування, інакше на листках можуть з’явитися опіки.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: