Чому диня не солодка: 5 найчастіших помилок городників

Багато городників щороку садять на ділянці дині. Але виростити соковиті та солодкі, особливо в умовах середньої смуги і північних регіонах, виходить не завжди. Чому не солодка диня виростає навіть у теплиці або парнику? Є кілька причин.

Чому диня виросла не солодка – 5 найчастіших причин

Під час вирощування дині городники часто припускаються помилок, унаслідок чого плід не набирає солодкості. Ось найпоширеніші.

1. Посадили не той сорт

Мало просто посадити диню – потрібно вибрати відповідний для свого клімату сорт. Наприклад, є дуже багато сортів, які дають чудовий урожай, але тільки в південних регіонах. Якщо ж їх вирощувати в умовах середньої смуги або трохи далі на північ, то вони можуть не вирости такими ж великими і солодкими.

Тому перша помилка – ви посадили не той сорт. Під час посадки потрібно обирати районовані сорти та гібриди і бажано перевірені, тобто такі, які підходять під ваш клімат, пише уніан.

Читайте також: Дідівський метод від фітофтори: цей метод обробки хвалять усі

2. Посадили рано

На півдні дині садять насінням відразу у відкритий ґрунт, у квітні-травні, часто так само роблять і в центральних областях, а через деякий час – пересаджують.

Оскільки диня – це дуже теплолюбна рослина, то з її посадкою краще не поспішати, а почекати, поки ґрунт прогріється. Деякі городники йдуть на хитрість: накривають ділянку, на якій планують вирощувати баштан, агроволокном – щоб ґрунт швидше прогрівся. Потім висівають дині (і кавуни) і знову накривають їх тканиною, і таким чином створюють їм тепличні умови.

3. Мало сонця і тепла

Диня, яка росте в тіні, або ж яку затінюють інші рослини, виросте несолодкою.

Баштанним потрібно багато відкритого сонця і тепла, щоб вони могли накопичити цукри.

Якщо ж погода в момент дозрівання дині буде похмурою і дощовою, то і плоди будуть менш солодкими – але це вже наслідки клімату.

Можна, звичайно, посадити диню в теплиці, щоб уберегти від поганої погоди. Але, з погляду практичності, це не завжди себе виправдовує: зазвичай у теплиці ми намагаємося заощадити місце і на кожному шматочку землі щось та посадити. З динями, як уже з’ясувалося, такий “номер” не проходить – їм потрібно багато місця і світла.

4. Багато вологи

Дині не прийнято поливати – її коріння йде на глибину до 1 метра і здатне забезпечити себе водою. Але водночас зазвичай диню висаджують на сонячних і піднятих грядках, які швидко пересихають. Тому баштанні можна полити, якщо верхній шар сильно пересох – це роблять рідко, але рясно, і тільки відстояною і теплою водою. Якщо вологи буде багато, а вода холодною, то рослини можуть “підхопити” кореневу гниль.

Найкраща альтернатива поливу – мульча. Закрийте грядку соломою або агроволокном, і вони допоможуть зберегти вологу.

Читайте також: Лілії будуть довго і пишно цвісти: найкраще підживлення для квітів влітку

За 3 тижні до збирання врожаю дині взагалі не можна поливати – у цей час плоди накопичують цукри, від яких залежить солодкість баштанних. Тому під час затяжних дощів їх можна накрити зверху плівкою, щоб уберегти від надлишку вологи.

5. Не пасинкували і перегодували азотом

Трапляється, що настоєм бур’янистої трави, багатої на азот, ми починаємо поливати все підряд – зокрема й дині. І вони непогано реагують, у них добре ростуть листя і пагони. Але є і зворотний бік: цвітіння баштанних затримується, через що плоди виростають несолодкими.

Для солодкості дині потрібні фосфор і калій, тому її можна підживити настоєм золи – 1 склянка на 10 л води.

Також дині потрібно пасинкувати. Якщо цього не зробити, то на кущах буде багато, але дрібних зав’язей. Основне стебло прищипують після того, як на ньому з’явиться 4-5 листочків. Бічні пагони – тільки після того, як з’явилися зав’язі, і також залишають на них по 4-5 листочків. Регулюйте і кількість самих зав’язей:

  • якщо диня великоплідна – залишайте по 2-4;
  • дрібноплідна диня – потрібно залишити 5-6 зав’язей.

Решту зривайте, щоб рослина не витрачала на них свою силу.

Окремо потрібно також сказати і про хвороби та шкідників дині, які послаблюють кущі, тому плоди виростають несмачними.

Для цього 150 г зубків часнику подрібнюють (на тертці, блендером або на м’ясорубці) і заливають водою, потім настоюють 2 доби і проціджують.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: