Чому гниє капуста на городі та як врятувати урожай: поради досвідчених городників

Гниття капусти викликає чимало побоювань у більшості дачників. Ніхто не хоче втрачати свій урожай, але й зупинити процеси гниття надто складно, інформує Ukr.Media.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Тому варто розібратися, що може бути причиною гниття та які методи боротьби слід застосовувати.

Причини

Є кілька причин, чому капуста може почати гнити на грядці:

  • недостатня кількість сонячного світла;
  • погана циркуляція повітря;
  • підвищена вологість;
  • застосування азотних добрив, коли почали активно формуватися качани;
  • тривалі дощі;
  • спекотна погода та відсутність поливу.

Якщо говорити про недостатнє освітлення, то можна зрозуміти простий факт: якщо капуста росте в тіні, ризики її гниття значно підвищуються. Така ж історія із загущеними посадками, оскільки рослини просто борються за сонячне світло.

Якщо докладно зупинятися на підвищеній вологості, тут є цілий комплекс проблем. Як правило, якщо верхній шар не розпушуватимете, на ньому буде утримуватися волога, а через це почнеться процес гниття. Цю проблему вирішити дуже просто: необхідно регулярно виконувати розпушування верхнього шару ґрунту, не допускаючи утворення скоринки.

Тривала спекотна погода не є основною причиною гниття. У цей період з’являється велика кількість шкідників та інфекцій. При тривалій високій температурі слід частіше виконувати розпушування ґрунту та поливи.

З чого розпочати боротьбу

Насамперед важливо видалити всі качани, які почали гнити. Їх шкодувати не слід, тому що якщо процеси гниття вже почалися, їх зупинити не вдасться. А якщо нічого не робити, інфекція може поширюватись на інші культури. Тому найкращий спосіб занапастити весь свій урожай — нічого не робити.

Навіть якщо на плоді трохи гнилі його варто видаляти. Кожен повинен розуміти, що процеси гниття не виникають із нічого. Видима гнилизна — це тільки «вершина айсберга».

Ще одна помилка, якої припускаються дачники, полягає в тому, що видаляється тільки верхня частина качана. Це немає сенсу робити, тому що овоч вже заражений, тому вживати його в їжу вже не вийде.

Профілактична обробка

Щоб уникнути гниття капусти, можна застосовувати відповідні біопрепарати чи народні методи.

Народні методи не показують хорошу ефективність, але їх також можна застосовувати для боротьби з гниллю.

До профілактичних заходів також можна віднести:

  • розпушування ґрунту;
  • мульчування;
  • регулярний полив;
  • внесення необхідних підживлень.

А найголовніше, що має робити кожен дачник, — контролювати зростання рослин та своєчасно вживати заходів, якщо виникають проблеми.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: