Чому зростає ціна на цукор
В Україні ціни на цукор у листопаді виросли у порівнянні з торішнім рівнем на 40 %.
Детальніше про це розповідає Агроцентр.
Деталі: Про це повідомляють аналітики електронної зерновоїх біржі ГрейнТрейд.
Світові ціни на цукор з початку вересня зросли на 25% на тлі дефіциту опадів в Бразилії та скорочення врожаю цукрових буряків в ЄС, Україні та Росії.
У березні поточного року котирування на цукор-сирець на біржі у Нью-Йорку впали на 40% до найнижчого з червня 2008 р. рівня 215 $/т, проте протягом літа виросли до 265 $/т, а починаючи з вересня прискорили зростання та у листопаді сягнули 340 $/т. Останніми тижнями на тлі прогнозів зростання виробництва в Бразилії та Індії ціни опустилися до 325 $/т.
Після двох сезонів профіциту цукру та накопичення значних запасів на світовому ринку, в поточному році виробництво цукру внаслідок посушливих умов скоротиться у Бразилії, Таїланді, Україні, Росії та ЄС.
За прогнозом агенції ISO, у 2020/21 МР світове виробництво цукру знизиться до 171,1 млн т, внаслідок чого дефіцит цукру складе 3,5 млн т у порівнянні з профіцитом 1,86 млн т у 2019/20 МР.
За оцінками компанії Thai Sugar Mills Corp, другий за величиною світовий експортер цукру – Таїланд скоротить у 2020/21 МР виробництво цукру на 13% до 11-річного мінімуму 7,2 млн т.
Франція, яка є найбільшим виробником цукру в ЄС, у 2020 р. зменшила у порівнянні з попереднім роком виробництво цукрових буряків з 30,5 млн т до найнижчого за 19 років рівня 27,2 млн т.
В Росії, за оцінками агенції ІКАР, виробництво цукру з рекордних торішніх 7,864 млн т в поточному сезоні знизиться до 4,85-5,2 млн т внаслідок скорочення площ сівби на 18%, тоді як внутрішнє споживання складе 6 млн т.
В Україні виробництво цукру зменшиться у порівнянні з попереднім сезоном з 1,48 до 1,1-1,2 млн т внаслідок посушливих умов та скорочення площ сівби.
Джерело: сайт AgroNews
Читайте також: Українське морозиво перевірили на якість
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: