Цього року собівартість вирощування всіх культур зросла: що буде в наступному 

Цьогоріч собівартість вирощування всіх культур зросла через збільшення вартості паливно-мастильних матеріалів і падіння закупівельних цін на зернові та олійні.

Про це розповів директор з агровиробництва LNZ Group Роман Франчук у своєму інтерв’ю. 

Водночас за словами експерта, найбільшу рентабельність показала соя.

“Але зараз дійсно бачимо відносно непогану ціну на сою. До речі, на наступний рік ми вирішили зосередитися саме на вирощування сої в сегменті олійних культур, оскільки насичувати сівозміну соняшником нам не цікаво. Тож площі під соняшником трохи зменшимо на користь сої”, — зазначив Роман Франчук.

Він додав, що під кукурудзою в компанії 50% площ і зменшувати їх не планують. Також не відмовлятимуться від озимих.

“Від озимих не відмовляємося. Минулого року навіть збільшили площі під озимою пшеницею на 15% у порівнянні з попереднім роком. Цього року перша половина осені була сухою, що дещо ускладнило проведення польових робіт. Тому у Шполянському кластері посіяли всього 4 тис. га (6 тис. га у 2022 році). Також посіяли 3 тис. га озимого ріпаку”, — додав директор з агровиробництва LNZ Group.

Читайте також: В Україні успішно відбулася конференція “Victory Harvest”

Проте, щоб диверсифікуватись і оптимізувати витрати, в LNZ Group збільшили об’єми вирощування овочевих та ягідних культур.

“Цього року вирощували капусту, солодкий перець, кавуни, гарбузи, малину, полуницю тощо. Також ми одні з перших в Україні по вирощуванню цукрової кукурудзи. Загалом під нею у нас 900 га (для цукрової кукурудзи це дуже велика площа). Повторюся, що саме сегмент вирощування овочевих культур дозволив нам цьогоріч оптимізувати витрати та забезпечити стабільну роботу холдингу. Це важливо, особливо в умовах кризи”, — підсумував Роман Франчук.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: