Експерт порадив, яку ягоду зараз вигідно вирощувати в Україні

Однієї з найцікавіших ягідних культур в Україні є обліпиха. Витрати на догляд за цією культурою невисокі, порівняно з іншими, до того ж є чимало продуктів переробки, де використовується обліпиха.

Про це повідомляє SEEDS.

«Однієї з найбільш цікавих ягідних культур в Україні є обліпиха. Цікава вона і з комерційного погляду. Якщо в 90-х, на початку 2000-х ми практично не мали комерційних насаджень обліпихи, були якісь старі, недоглянуті ще з радянських часів”, – розповів Олександр Ярещенко, кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН.

Потім був великий період часу, коли зацікавленості цією культурою практично не було. Ринок не був розвинутий, не було запитів. Не було навіть сортів у Реєстрі, а ті, що були, були викинути. І буквально за дуже короткий період часу, за 3-4 роки, з’явилося все. І садивний матеріал, і сорти, тому що з’явився запит внутрішнього ринку і можливість для експорту.

Читайте також: В Україні вже розпочалась посівна

За його словами, географія виробників обліпихи в Україні невелика і складає переважно західні, центральні, і, місцями північні регіони країни.

«Чим культура цікава? По-перше, сортів доступних для комерційного зростання вже понад 19. Можна збирати врожай не окремими ягідками, а повністю – шляхом обрізання гілок з урожаєм. Існує постійний сезонний попит на внутрішньому ринку. Працюють наші компанії виробники вже і на експорт. Закупівельна ціна на осінь 2023 року складала за кілограм десь 30-35 гривень брутто з гілками. Гуртова ціна заморозки вже очищеної – близько 2 євро за кілограм. Витрати на догляд невисокі, порівняно з іншими культурами. Є купа продуктів переробки куди використовує обліпиха. Після заморожування найбільш цікавим є сушка. Тут кілограм коштує на роздрібному ринку 400-600 грн», – наголошує Олександр Ярещенко.

Досі залишається відкритим питання щодо технології вирощування обліпихи, особливо якщо фермери зрізають гілки, говорить фахівець. Однак за його словами наразі передові господарства якраз займаються відпрацюванням оптимальних агроприйомів.

«Збір відбувається приблизно таким чином. Зрізаються гілочки, пакуються в ящики. Середня, фактична, врожайність в насадженнях навіть за умови того, що ви періодично зрізаєте гілки з врожаєм, вони потім відновлюються, складає близько п’яти тонн з гектара, але щорічних. Однак обліпиха – це якраз та культура, яка потребує або великих площ, або кооперації виробників, тому що тут важливо формувати товарні партії. І важливо мати гарантований доступ, близький доступ до потужностей заморозки. Тому що саме через заморозку працює і доробка післязбиральна: струшування ягід, з гілок, очищення, пакування і так далі», – каже Олександр Ярещенко.   

Читайте також: Як скористатися переважним правом на купівлю сільгоспземлі

Інститут садівництва, який представляє Олександр Ярещенко, теж зареєстрував кілька сортів обліпихи. Найцікавішим експерт вважає сорт обліпихи Морквяна, – вона ранньостигла і високопродуктивна, а також має гарний біохімічний склад.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: