Експерти назвали 10 ягід, які в жодному випадку не можна їсти

Любителі лісових прогулянок можуть прийняти ці ягоди за їстівні. Проте ними можна легко отруїтися. Експерти зібрали список із 10 ягід які категорично заборонено їсти.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Вовче лико

Ці яскраво-червоні плоди найчастіше вважають їстівними, мабуть, тому, що вони ростуть майже в кожному лісі. Дозрівають ягоди в липні – серпні, але отруйними вважаються навіть квіти та листя рослини. Шкідливі речовини, які містяться в них, здатні викликати отруєння, нудоту, слабкість і судоми.

Беладонна

Ця багаторічна трав’яниста рослина досягає двох метрів заввишки. Його часто називають відьминою травою або шаленою вишнею, оскільки плоди на смак солодкі та схожі на звичайну вишню. Отруйні всі частини рослини, які містять алкалоїд атропін. При отруєнні беладонною наступають зниження артеріального тиску, сухість у роті, тремор, нудота та дратівливість, а у важких випадках – галюцинації, втрата орієнтації та марення.

Вороняче око

Ці ягоди досить великі та помітні. Рослина містить отруту паристифін, яка викликає судоми. Частими симптомами отруєння є біль у животі, діарея, блювання, напади запаморочення та порушення роботи серця. Вороняче око складно сплутати з іншими ягодами, тому що на рослині дозріває лише один великий плід чорного кольору.

Паслін звичайний

Ягоди пасльону ростуть на узбіччях або лісових галявинах. Плоди схожі на маленькі томати, але на відміну від далекого родича паслін отруйний. Він містить алкалоїд соланін, при вживанні якого можливе отруєння. Шкідливі речовини, що містяться в ягоді, подразнюють шлунково-кишковий тракт, викликають блювання і впливають на нервову систему. На смак плоди пасльону гіркі.

Воронець

Ягоди у рослини довгасті, червоного або чорного кольору, зібрані в кисті, тому переплутати їх можна зі смородиною. Дозрівають вони у липні – серпні. Воронець вважається дуже отруйним, оскільки містить сильнодійні алкалоїди, причому небезпечні не лише ягоди, а й стебла з листям. Якщо сік рослини потрапить на шкіру, можуть з’явитися опіки та пухирі.

Крушина ламка

Вживання цих чорних ягід категорично заборонено, оскільки рослина провокує сильне блювання. Завдяки цій властивості крушину використовують у медичних цілях для промивання шлунка.

Читайте також: Коли садити помідори: сприятливі дні і тонкощі робіт з розсадою

Купина запашна

Ця невелика рослина з чорними або червоними ягодами чимось схожа на конвалію. До нього краще навіть не підходити, бо симптоми можуть виникнути після дотику. До основних відносяться нудота, головний біль, задишка. Всі частини купини мають блювотну дію і іноді застосовуються в народній медицині.

Лісова жимолость

Не слід плутати жимолість блакитну, з якої роблять варення, і лісову – отруйну. Ягоди у лісової жимолості яскраво-червоні та містять токсичну речовину ксилостеїн, що спричиняє блювоту та діарею. Чагарник, незважаючи на отруйні властивості, часто використовують для озеленення ділянок, тому що він невибагливий і рясно цвіте на початку літа.

Сніжноягідник білий

Цей чагарник можна зустріти майже у всіх скверах та дворах. Ягоди дозрівають до кінця літа. Пробувати їх на смак у жодному разі не можна. Сніжноягідник білий отруйний, а ознаками отруєння є нудота, запаморочення та непритомність.

Бузина трав’яна

Ця багаторічна рослина неприємно пахне, а при вживанні свіжих ягід може наступити отруєння амигдаліном, при якому характерні біль у животі, блювання та діарея.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: