Експерти назвали найкориснішу зелень для вашого організму

Центр контролю і профілактики захворювань (CDC) оцінює овочі та зелень за показником поживної цінності, базуючись на концентрації важливих вітамінів і мінералів. Звичні фаворити, як-от капуста кале, шпинат, мангольд і листя буряка, отримують бали в районі 80. Але єдиний овоч, який заслужив ідеальний бал 100 — це крес-салат, пише agronews.ua.

Що таке крес-салат? Ця листова зелень належить до родини капустяних і росте у прісній воді — у струмках і ставках. Вона близька родичка капусти, кейла, редиски та гірчиці. Її наукова назва — Nasturtium officinale.

Крес-салат має гострий, перцевий смак, майже як поєднання руколи з хріном. Компанія B&W Quality Growers повідомляє, що крес-салат їли понад три тисячі років тому. Він був основним інгредієнтом у древніх грецькій, перській і римській цивілізаціях. Цей гострий овоч навіть був у меню на першому Дні подяки.

Через свою поширеність у вологих помірних умовах у деяких регіонах крес-салат вважають бур’яном. Проте його стабільна наявність також робить його надійним і багатим на поживні речовини джерелом їжі. За даними BBC, протягом тисячоліть його вживали в медичних цілях у всій Європі та Азії.

Крес-салат має багато корисних властивостей для здоров’я, каже докторка Емі Лі, керівниця відділу харчування в Nucific. Він містить багато вітаміну А і калію, навіть більше, ніж звичайний салат. І на додаток крес-салат містить більше вітаміну С, ніж апельсин.

Молоді паростки мають м’якіший смак і ніжні, порожнисті стебла. Це робить їх ідеальними для вживання в сирому вигляді — наприклад, як додавання до салатів або як прикраси для страв, подібно до петрушки чи кінзи. Зрілий крес-салат набуває набагато інтенсивнішого та перцевого смаку. Стебла також стають більш жорсткими та волокнистими, тому їх треба попередньо приготувати, щоб зробити приємнішими на смак.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: