Експерти порадили фермерам рослину, яку вигідніше вирощувати за пшеницю
Експерти радять українським фермерам уважно придивитися до перспективи вирощування кунжуту, адже щороку в Україну для виготовлення олії та потреб кондитерської та хлібопекарської промисловості ввозять понад 20 тис. тонн цього насіння.
Детальніше про це розповідає Агроцентр.
Деталі: При цьому, кунжут коштує майже 100 тис. грн за тонну. А саме тонну кунжуту з гектара на зрошенні можна отримати в умовах південноукраїнського степу.
Коментар: “І це було б навіть вигідніше, ніж вирощувати пшеницю, 70 тис. грн чистого прибутку з гектара кунжуту – непоганий результат”, – вважає головний агроном державного підприємства “Дослідне господарство “Асканійське” Віктор Нижеголенко.
Співробітники Асканійської державної дослідної станції, що в селі Тавричанка на Херсонщині, дев’ять років тому створили першу експериментальну ділянку для вирощування кунжуту площею лише у 30 квадратних метрів. Однак сьогодні він зростає вже на п’яти гектарах поля.
Коментар: “Вирощування кунжуту має свої особливості та хитрощі. Сіяти його треба не раніше, ніж наприкінці травня – на початку червня, коли температура на ґрунті сягне вісімнадцяти градусів. Інакше продуктивність культурної рослини знизиться. Кунжут стійкий до шкідників та хвороб, але в час дозрівання, яке настає в жовтні, треба не ловити гав – дрібне насіння може буквально здути. У сильний вітер ризикуємо втратити до третини врожаю, а в буревій – до половини“, – заступниця директора дослідної станції Віра Коновалова.
Водночас для того, щоб продати кунжут, тим-таки кондитерам за максимальною ціною, насіння спочатку потрібно очистити від лушпиння, а для цього необхідне спеціальне обладнання.
Читайте також: Україна подвоїла експорт насіння до Євросоюзу
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: