Фермер створив перший в Україні великий дереновий сад (фото)

Дереновий сад площею 14 га заклав голова фермер з Запорізької області Сергій Ольшанський. Перший урожай він зібрав восени минулого року. Ідея посадити дереновий сад прийшла спонтанно, пише “Агро-Центр”.

Фермер довгий час вирощував зернові. Разом з паями йому дістався занедбаний сад, де росли старі яблуні, черешні, вишні. Урожай вони вже практично не давали, тому Сергій Ольшанський вирішив розкорчувати старий сад і закласти новий. Він довго думав, які культури посадити, щоб не бути в збитку. Садів з традиційних культур в Запорізькій області вистачало, тому фермер шукав те, чого в інших не було. Після роздумів вирішив зупинити свій вибір на дерені.

Після ознайомлення з агротехнікою вирощування, фермер зрозумів, що ця культура відноситься до безпроблемних. Обрізки проводити не треба, шкідники та хвороби не ушкоджують. Головний плюс – корисні ягоди, які піднімають імунітет, допомагають боротися з багатьма хворобами. Найбільше сподобалося Сергію Ольшанському те, що кизил в промислових масштабах в Україні ніхто не вирощує.

Вирішив ризикнути. Замовив 10,5 тисяч саджанців, зупинивши свій вибір на трьох сортах: Володимирський, Михайлівський і Семен. Ця трійка за характеристиками підходять для вирощування в Запорізькій області. Відразу ж після посадки він зіткнувся з першими проблемами. Як виявилося, формувати дерен треба, інакше він виросте 6-7-метровим деревом. Збирати ягоди з таких гігантів просто неможливо. Також з’ясувалося, що кизил таки хворіє і його потрібно лікувати. За три роки загинуло майже 1,5 тисячі кущів.

Перший сигнальний урожай кущі дали в перший же рік після посадки. І знову проблема – ринок збуту. Ягода не так відома, тому і попиту на нього ​​немає. Вихід фермер знайшов швидко. Всю свою продукцію здав на переробне підприємство в Дніпрі, де з неї готують джеми, варення, компоти. У такому вигляді дерен продається значно краще. Збут налагодили через магазини екопродукції. Співпраця з супермаркетами тільки починається – минулої осені в фермерському господарстві зібрали перший промисловий урожай (5 тонн ягід з 9 тисяч кущів). Плодоносять ще не всі рослини, тому в нинішньому році прогнози на урожай більш оптимістичні

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: