Фермери Сумщини розповіли секрет вирощування високоолеїнового соняшника
В агрофірмі Zerne на Сумщині поступово збільшують площу під високоолеїновим соняшником — у цьому сезоні ним зайнято 730 га. Усього соняшник вирощують тут на майже 2,2 тис. га.
Детальніше про це розповідає Агроцентр.
Коментар: “Технологія вирощування високоолеїнового і звичайного соняшнику в нашій компанії відрізняється, в принципі, незначною мірою. Можливо різниця буде лише в більш потужному фунгіцидному захисту. Також на посівах високоолеїнового соняшнику з осені ми не вносили комплексні добрива, натомість давали рідкі стартові добрива. Решта операцій однакова“, — розповів головний агроном.
Деталі: За словами головного агронома Віктора Фаєра, високоолеїновий соняшник більш до ураження хворобами, зокрема, білою, сірою гниллю, а також вимагає дотримання оптимальних умов сівби.
Коментар: “Важливий правильний підбір термінів посіву, адже високоолеїновий соняшник завдяки своїй генетиці любить швидше зійти. Якщо ви починаєте сіяти звичайний соняшник при прогрітті грунту до +8°С, то для цього соняшника треба чекати +12°С. Це дозволить рослинам швидко вийти і не хворіти в грунті“, — пояснив Віктор Фаєр.
Крім того, головний агроном Zerne зауважив: особливість технології живлення високоолеїнового соняшника — не “перегодувати” його стартовими добривами та дотримуватися норм азотного живлення.
Ще однією гарантією високого вмісту олеїну буде дотримання просторової ізоляції від простого соняшника: відстань між посівами має бути не менше 250 м.
Загалом, цього року планували посіяти близько 1,2 тис. високоолеїнового соняшнику, однак, за словами виконавчого директора Zerne Олега Шульгіна, в умовах карантину через коронавірус виникли ускладнення з укладенням форвардних контрактів на цю культуру. На момент сівби на початку квітня фермери мали домовленості на майбутній урожай лише на половині запланованих площ.
Джерело: сайт Куркуль
Читайте також: Завод на Закарпатті виготовляє старовинний напій – палинку
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: