Фермери Сумщини розповіли секрет вирощування високоолеїнового соняшника

В агрофірмі Zerne на Сумщині поступово збільшують площу під високоолеїновим соняшником — у цьому сезоні ним зайнято 730 га. Усього соняшник вирощують тут на майже 2,2 тис. га.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Коментар: Технологія вирощування високоолеїнового і звичайного соняшнику в нашій компанії відрізняється, в принципі, незначною мірою. Можливо різниця буде лише в більш потужному фунгіцидному захисту. Також на посівах високоолеїнового соняшнику з осені ми не вносили комплексні добрива, натомість давали рідкі стартові добрива. Решта операцій однакова“,  — розповів головний агроном.

Деталі: За словами головного агронома Віктора Фаєра, високоолеїновий соняшник більш до ураження хворобами, зокрема, білою, сірою гниллю, а також вимагає дотримання оптимальних умов сівби.

Коментар: Важливий правильний підбір термінів посіву, адже високоолеїновий соняшник завдяки своїй генетиці любить швидше зійти. Якщо ви починаєте сіяти звичайний соняшник при прогрітті грунту до +8°С, то для цього соняшника треба чекати +12°С. Це дозволить рослинам швидко вийти і не хворіти в грунті“,  — пояснив Віктор Фаєр.

Крім того, головний агроном Zerne зауважив: особливість технології живлення високоолеїнового соняшника — не “перегодувати” його стартовими добривами та дотримуватися норм азотного живлення.

Ще однією гарантією високого вмісту олеїну буде дотримання просторової ізоляції від простого соняшника: відстань між посівами має бути не менше 250 м.

Загалом, цього року планували посіяти близько 1,2 тис. високоолеїнового соняшнику, однак, за словами виконавчого директора Zerne Олега Шульгіна, в умовах карантину через коронавірус виникли ускладнення з укладенням форвардних контрактів на цю культуру. На момент сівби на початку квітня фермери мали домовленості на майбутній урожай лише на половині запланованих площ.

Джерело: сайт Куркуль

Читайте також: Завод на Закарпатті виготовляє старовинний напій – палинку

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: