Головні поради, як успішно виростити мандарин з кісточки просто вдома

Мандарини — ароматні фрукти, які ми часто купуємо в магазині, особливо взимку. При цьому виростити їх можна не тільки в жарких країнах, а й удома. Що для цього потрібно, пише Ukr.Media.

Виростити мандарин із кісточки в домашніх умовах не так вже й складно, як здається, якщо дотримуватися кількох простих правил.

Зібрали, мабуть, усі поради та ділимося ними з вами.

Усе починається з кісточки

Вибирайте кісточки зі свіжих і стиглих плодів, бажано з гібридних сортів, які краще пристосовані до кімнатних умов. Кісточки мають бути великими, щільними та без пошкоджень.

Пророщуйте насіння у вологому середовищі — наприклад, у вологій тканині, в гідрогелі або воді. Для цього помістіть його в маленький контейнер, накрийте плівкою і поставте в тепле і світле місце.

Підтримуйте вологість і вентилюйте контейнер. Через 2-4 тижні кісточки мають дати паростки.

Пересаджуємо проростки

Посадіть проростки в горщики з відповідним субстратом. Він має бути легким, родючим і нейтральним. Можна купити готовий для цитрусових або зробити його самим, змішавши перегній, лісову землю, пісок і дренажний матеріал.

Горщики мають бути невеликими, близько 10 см у діаметрі, з отворами. Зробіть у субстраті невеликі заглиблення, близько 1 см, і посадіть у них проростки. Посипте тонким шаром субстрату і злегка зволожте.

Після накрийте ємності плівкою, щоб створити парниковий ефект, а також підтримати вологість і температуру.

Умови вирощування

Поставте горщики в тепле світле місце — наприклад, на підвіконня або на полицю над батареєю. Температура має бути близько 25-28°C, а світло — яскраве, але розсіяне.

Перевіряйте рослини щодня, провітрюючи їх і видаляючи конденсат. За необхідності підтримуйте вологість ґрунту, але не перезволожуйте його.

Коли з’явиться перше листя, зніміть плівку і переставте горщики в більш прохолодне і світле місце. Продовжуйте поливати рослини регулярно, але не часто. Раз на місяць підживлюйте розчином мінерального добрива для розсади.

З паростка — у деревце

Коли паросток досягне висоти 15-20 см, пересадіть його в більший горщик з тим же субстратом. Полийте і поставте в тінисте місце на кілька днів.

Далі сформуйте крону рослини, прищипуючи верхівки пагонів після п’ятого листка. Це сприяє розгалуженню і красивій формі. Видаляйте слабкі гілки та листя мандаринового деревця. Обрізку проводьте навесні, на початку активного росту.

Читайте також: Як підживити розсаду дріжджами: ідеальний засіб

Догляд за мандариновим деревом

Доглядайте за рослиною, підтримуючи оптимальні умови для розвитку. Поливайте помірно, у міру висихання верхнього шару ґрунту. Підгодовуйте протягом сезону вегетації двічі на місяць розчином комплексного мінерального добрива для цитрусових.

Взимку зменшуйте полив і підживлення, а також переставляйте рослину в більш прохолодне і світле місце. Підтримуйте температуру близько 14-16°C.
Вологість повітря має бути високою, тому регулярно обприскуйте мандарин і ставте поруч ємності з водою. Захищайте деревце від протягів, перепадів температур і прямого сонячного світла.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: