Горіховий бізнес: українські фермери експортують цінний фундук в Європу

Фундук в Україні вирощують вже близько сорока років, проте лише нещодавно почали виходити на промилові масштаби. Вирощування цієї культури  є вкрай вигідним, оскільки в Україні практично весь він є імпортним, а окрім того на європейському ринку на нього теж значний попит. Підприємство з Одещини вже кілька років поспіль вирощуєфундук, який відправляють на експорт до Євросоюзу. Зараз на фермі розпочали вирощувати італійські сорти горіха, пише “Агро-Центр”.

Фермери у селі Холодна Балка розпочали вирощувати фундук  з 50 га, а  сьогодні під ним засаджено 500 га, а найближчим часом планують розширитися ще на 350 га. Перші саджанці для господарства замовили ще в 2014 році в Криму, однак у зв’язку з анексією півострова отримати їх вдалося лише в 2015 році.

Донецьким фермерам подарували 150 бджолосімей

В своїй роботі українські фермери орієнтувались на італійські технології. За порадою італійських агрономів, поле на фермі розділили на 4 частини і висадили вітрозахисні смуги зі швидкоростучої павловнії.

Стало відомо, де Україна закупляє найбільше насіння

Як зазначає директор фундукової ферми Максим Шейко:

“Він спеціально заточений під європейське виробництво – колку, засушку, визначений діаметр ядра, смакові якості, жирність і олійність ядер. Відповідно, адаптований під шоколадки, цукерки та іншу кондитерську продукцію”.

Фундук потребує спеціального поливу спеціально для цього сад оснастили поливом, який живиться від місцевої насосної станції. Разом з водою подаються і рідкі добрива. Також на фермі встановили два накопичувальні басейни. Працює тут 150 людей, задіяна  спеціальна сільгосптехніка.

В Україні зростає кількість кооперативів

Підприємство планує в 2019 році запустити повний процес підготовки фундука на експорт. Створять окремий цех для миття, сушки і колки горіхів, оскільки ціна  сушеного неочищеного горіха в шкаралупі становить 2,50-2,70 євро/кг, а очищені цілі ядра купують по 8-8,50 євро/кг.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: