Гречка в Україні подешевшає. Спрогнозували коли

Українцям спрогнозували, коли може подешевшати гречка.

Заступник директора з наукової роботи ННЦ Інститут аграрної економіки Микола Пугачов розповів, коли в Україні знижуватимуться ціни на гречку.

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ БАЙРАКТАР NEWS

Про це він повідомив у коментарі “Фактам”.

Так, за словами Пугачова, незважаючи на складну посівну, українські аграрії засіяли гречки. Завдяки цьому вдасться зібрати врожай фактично на рівні минулого року, можливо, на 10-15% менше.

Крім того, учений висловив переконання, що такої кількості для внутрішніх потреб України є достатньо. При цьому він наголосив, що прогнозований урожай забезпечить до 2,5 кг гречки на одного громадянина. Хоча в середньому один українець споживає за рік 3-4 кг гречаної крупи, це не критична різниця.

“Починаючи з вересня, буде стабільність цін – на рівні 65-70 грн за кілограм гречаної крупи. Це якщо виникнуть проблеми з імпортом. Якщо ж вдасться забезпечити достатню кількість імпортної крупи, то ціна на гречку може зменшитися до 50 грн за кілограм і навіть менше” , – спрогнозував Пугачов.

Крім того, він розповів, що поки чекаємо на свій врожай, купуватимемо іноземну гречку. Раніше багато імпорту йшло з росії та Казахстану.

Наразі мережі шукають нових постачальників. Зокрема, російську гречку цілком може замінити польська чи литовська. Проте ціна імпортної крупи буде високою через подорожчання пального.

Слід зазначити, що останні роки українські аграрії нарощували посіви гречки. Так, у 2019 році фермери відвантажили 85 тис. тонн цієї крупи, у 2021 – вже 110 тис. тонн. У середньому українці споживають понад удвічі більше гречки на рік, ніж в інших країнах.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: